Çinli Müslümanlar, Ramazan ayının ilk günü iftarlarını kendine has gıdalarla açtı.
İftar için hazırlıklar yapıldı. Bu mekânlardan birisi de Pekin'deki Nandouya Camisi.
200 bin Çinli Müslümanın yaşadığı başkent Pekin'deki bu camide yapılan iftar diğer bölgelere göre farklılık arz ediyor.
İftar sofrası, camiye gelen birkaç Müslüman ve cami görevlileri için hazırlandı. Öncelikle Çin'e has kurabiyeler ile karpuz, kiraz ve üzümden oluşan iftarlıklar masaya konuldu. Vaktin girmesiyle zil çaldı ve cami görevlisi üç kez Çincede iftar manasına gelen "kaizhai" kelimesini haykırdı. Sonrasında ise iftar, masa üstündeki meyve ve kurabiyelerle açıldı. Daha sonra akşam ezanı okundu ve akşam namazı kılındı. Namazın ardından ise Çin mantısı olarak bilinen, buharda pişirilen ve içinde sebze ve kıyma konulan "baozi" yendi. Yanında ise yeşil mercimek suyu içildi.
Namazın ardından Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan cami cemaatinden Li isimli Çinli Müslüman, her yıl Ramazanı iple çektiğini ve bu mübarek günlerde Allah'a teşekkür ettiğini söyledi. Havanın sıcak ve günlerin uzun olmasına karşın bir zorluk hissetmediğini vurgulayan Li, her gün kendi yaptığı "baozi" ve meyve çayını camiye getirip, iftardan sonra yediğini söyledi.
Çin'de resmi rakamlara göre 23 milyon civarında Müslüman yaşıyor.
-UYGUR BÖLGESİNDE ORUÇ YASAĞI-
Öte uyandan Çin'in kuzeybatısında yer alan Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi'nde bu yıl da Çin Komünist Partisi'nin Müslüman üyelerine, Müslüman devlet memurlarına, öğrencilere ve öğretmenlere oruç tutmanın yasak olduğu açıklandı. Bu kişilerin Ramazan boyunca diğer dini aktivitelere katılmaması ve camilere gitmemesi de istenmişti. Ayrıca, bölgedeki Uygurlara ait lokantalara ve dükkânlara oruç saatlerinde açık olma zorunluluğu getirildiği de belirtiliyor.
.
CİHAN