Manisa-İzmir arasını karayoluyla 15 dakikaya indirmek için 9 Eylül 2011’de yapımına başlanan, hükümetin çılgın projeleri arasında yer alan Sabuncubeli Tüneli’nde çalışmalar firmanın iflas etmesiyle 4 Kasım 2014’te tamamen durdu. AKP’nin İzmir için açıkladığı ‘35 İzmir 35 Proje’ arasında yer alan, yapımı devam ederken, yap-işlet-devret modeliyle ihaleyi alan Sabuncubeli AŞ’nin ana hissedarı Koçoğlu Şirketler Grubu iflas etti. Tünelde çalışmalar 4 Kasım 2014’te durmasına rağmen yeni alıcı çıkmadığı için tekrar ihale edilemedi.
Kamu kaynaklarıyla tünelin yapılması için de henüz bir adım atılmadığı için çılgın projesi hayal kırıklığı oldu. Karayolları İzmir 2. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, yapıldığında Manisa-İzmir arasını karayoluyla 15 dakikaya indirecek Sabuncubeli Tüneli’nin İzmir tarafında sol tüpte bin 416, sağ tüpte ise bin 341 metreye ulaşıldı. Tünelin Manisa tarafındaki giriş yapısında ise sol tüpte 70 metre, sağ tüpte 223 metre delinebildi. Toplamda sağ tüpte bin 564, sol tüpte bin 486 metre ilerleme sağlandı. Bitirilmesi halinde Sabuncubeli Tüneli projesi, İzmir-Manisa yolunun Sabuncubeli mevkiinde 2,8 kilometre tünel ve 1,24 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 4,4 kilometre uzunluğunda 2x2 şeritli yoldan oluşacaktı. Koçoğlu Şirketler Grubu’nun finansman sıkıntısı sebebiyle tünelde çalışmalar 4 Kasım 2014 tarihinde durdu. Karayolları İzmir 2. Bölge Müdürlüğü tarafından mevcut sözleşmenin feshi ve yeni yapılacak ihaleyle ilgili çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi. İşçi alacakları sözleşme kapsamında değerlendirilmekte olup konu ile ilgili kanuni prosedürün devam ettiği bildirildi.
Sabuncubeli Tüneli’nin, iktidarın geçen seçim döneminde Manisa ve İzmir için en önemli seçim vaatlerinden biri olduğuna işaret eden CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, tünelin ihalesinin yapıldığı günden itibaren şartnamesindeki sıkıntıları ve ileride oluşabilecek aksaklıkları hep dile getirdiklerini söyledi. Tünelin inşaatı sırasında defalarca toprak kayması ve göçük meydana geldiğini vurgulayan Özel, “Bu yüzden tünelin yapım hızı düştü. O şartnameye göre bu şartlar altında yüklenici firmanın bu işi bırakıp gideceğini defalarca söyledik. Gerçekler kamuoyundan gizlendi. Vatandaşlar kandırıldı.” dedi. İktidar partisinin, aylardır işçilerin parasının ödenmesi ve ihalenin yeniden yapılması konusunda adım atamadığını söyleyen Özel, “Gelinen noktada ihale yenilenmedi ve firma bulunamadı. Söz verildiği gibi kamu kaynaklarıyla işin tamamlanması konusunda da bir adım atılmadı. Burada çalışıp da işine son verilen işçilerin tamamı ise alacaklı. Milli servet tarumar durumda. İktidarın yanlış yönetimi yüzünden devlete kul hakkı yedirdiler. Derhal bu işçilerin parası, devlet tarafından ödenmelidir. Tüneldeki zarar daha da büyümeden bu konuya devlet el atmalıdır.” diye konuştu.
9 Eylül 2011 tarihinde yapımına başlanan ve toplam uzunluğu 4 bin 70 metre olan Sabuncubeli Tüneli’nin mevcut ihalesi, yap-işlet-devret şeklindeydi. Süresi 12 yıl 11 ay 11 gündü. Yapım süresi ise üç yıldı.
Kaynak:ZAMAN