Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, Rus pazarına yönelik olarak üretilen ürünleri Avrupa'ya da başka pazarlara satmanın mümkün olmadığını, bu alanda üretim yapan çiftçilerin afet kapsamına alınarak zararlarının tazmin edilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi tarım sektörünü olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Antalya'da özellik Rusya pazarına yönelik üretim yapan çiftçi altarnetif pazar bulamadığı için zor günler yaşıyor. Ürünleri depolarda ve tarlalarda kalan çiftçi devlet tarafından atılacak adımları bekliyor.
Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, özellik Rusya pazarına yönelik üretilen dikenli hıyar, grayfurt gibi ürünlerde ciddi sıkıntılar olduğunu söyledi. Bu ürünleri üreten çiftçilerin afet kapsamına alınarak zararlarının tazmin edilmesi gerektiğini belirten Tuncer, "Çünkü bu ürünleri Avrupa ve diğer ülkelere de satamazsın. Fiyat konusunda çok sıkıntılı ürünler bunlar. Rusya'ya yönelik üretilmiş ürünlerdir. Bunlarda ne iç pazara ne de Avrupa Birliği'ne, yeni pazarlara satılamayacağına göre çiftçinin zararları tazmin edilmesi gerekir. Bunun için de devletin ve ihracatçılar birliğinin diğer ürünler içinde yeni pazarlar araması ihtiyacı var." dedi.
Bu konuda da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın biran önce ne yapacağını açıklaması gerektiğini anlatan Tuncer, geçen hafta yaşanan panik havasının ise yerini azda olsa sakinliğe bıraktığını ifade etti.
"RUSYA PAZARINA ÜRETİM BİTER, İÇ PAZARDA FİYAT DEĞİŞİR"
Vahap Tuncer, özellikle Rusya pazarına yönelik olarak üretilen dikenli hıyarın gelecek yıl üretimin yapılmayacağını söyledi. Dikenli hıyar gibi Rusya pazarına yönelik üretim yapan Gazipaşa'nın alternatif pazarlara yönelmesi gerektiğini söyleyen Tuncer, "Oradaki ekilecek ürünlere bağlı olarak Antalya'daki ürünleri ciddi anlamda etkileyecektir. Bu kez de arz fazlası ortaya çıkacak. Karpuz ekecekleri zaman karpuz fiyatını etkileyecektir. Başka ürünlere yönetildiği zaman da piyasada zaten üretim planlaması olmadığı için piyasa koşullarına arz talebe göre yapılanma olduğu için gelecek dönemde hangi ürünlerin para edeceğini kestirmek çok zor." dedi.
Tuncer, çiftçinin önünü göremediğini belirterek Rusya'ya satılamayan ürünleri başka pazarlara da satılamayacağı için ihracatta bir daralma yaşanacağını kaydetti.
ZİRAAT ODASI: İHRACAT DURURSA ÇİFTÇİ DE ETKİLENİR
Antalya Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Alp de Rusya krizinin ardından ihracatçı ve çiftçinin etkilenmemesi için gerekli adımları attığını savundu. İhracatta para dönmediği zaman bunun etkisinin çiftçiye de yansıyacağını anlatan Alp, "Buda demek ki tüccar parasını alamadığı andan itibaren çiftçi de parasını alamayacak anlamına gelir. Devlet burada bunu süspanse ediyor. Çiftçi parayı alamadığı zaman ilaççıya, gübreciye ödemeyecek bu böyle devam edecek. İlk iki gün şok bir fiyat düşüşü vardı. Burada artık fiyatlar eski durumuna doğru yukarıya doğru çıkmaya başladı. Aşırı bir fiyat olmamakla birlikte eskisine doğru gelmeye başladı. Şu aşamada hemen başka bir ülkeye ihracat yapılacak demek doğru olmaz. Süreci yaşayarak göreceğiz." dedi. CİHAN