Beethoven'un müziğin anayasası olduğunu dile getiren Orkestra Şefi Gürer Aykal, dünyanın çeşitli yerlerinde konser verdiğini ifade etti. Karayalçın ile ilgili bir hatırasını anlatan Aykal, kısaca
orkestrayı özetledi. Beyaz tahtada çizim yaparak anlatım yapan Aykal, İtalya'da bir sessizlik olduğunda 'bir
rahip doğdu'ğunun söylendiğini aktardı. Esprileriyle salondakileri güldüren Aykal, söylediklerinin dışarı çıkmaması ikazında bulundu. Orkestra seyretmek kadar güzel bir şeyin bulunmadığını dile getiren Aykal, orkestracıların aldığı eğitimleri anlattı ve eğitim düzeyinin son derece yüksek olduğunu ifade etti.
Orkestradan ayrılmak zorunda kaldığında geceleri uyuyamadığını vurgulayan Aykal, şefin de en az onlar kadar eğitim alması gerektiğinin altını çizdi. Söylediklerinin müzikle ilgili olduğuna dikkat çeken Aykal, uyarlamayı ise herkesin kendisine göre yapması gerektiğini kaydetti. Orkestrada şef ile çalanların kendi istediğinin yapamadığı bir dönemi yaşadığını dile getiren Aykal, herkesin kendine göre değil şefin istediği gibi çalmak zorunda olduğunu vurguladı.
Şefliğin herkesin aynı çaldığı zaman başarılı olacağını belirten Aykal, "Şef kendi doğrularını orkestraya belletmiştir. Şefin eliyle, vücuduyla, dönüşleriyle siz de farkına varmadan onu izlemeye başlamışsınızdır. İşte başarı budur." dedi.
Şefin her sesi bir nota olarak duyduğunu ifade eden Aykal, bütün bunları babasından nasıl öğrendiğini anlattı. Aykal, "Birisi eğer sizi yönetiyorsa onu bilmek gerekir." diye konuştu.
Konferans sonrası salondakiler Aykal'ı alkışladı. Daha sonra Aykal
uygulama yaptı.
'Ülkeyi bir orkestraya benzetirsek Türkiye'yi nasıl görüyorsunuz?7 şeklindeki bir soruya ise Aykal, kendisinin her şeyi çok açık anlattığını ifade etti.