CHP'den 'SGK borcu' hamlesi: AKP ile masaya oturacak mı?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, büyük çoğunluğunun muhalif partilere geçmesinin ardından "belediyelerin SGK borçlarının tahsilatını" yapacağına yönelik tartışmalar sürüyor. CHP, bu kararı iktidarın kendilerini sıkıştırmak için aldığını düşünürken, yeni bir hamle için de hazırlanmaya başladı. Partililer, önce gölge bakanların iktidarla görüşmesini, ardından da CHP lideri Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'la konuşmasını istiyor.

SHABER3.COM

İktidarın, muhalif belediyelere yönelik "Bakanlık, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borcunuzu tahsil etmeye başlayacak" çıkışı gündem olurken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) bu karara karşı yeni bir adım atmaya karar verdi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in başkanlığında dün gerçekleştirilen “Sosyal Demokrat Belediyeler Eşgüdüm Konseyi” toplantısında, belediyelerin borçlarının yapılandırılması ve gelir artırma çalışmalarının yaşama geçirilmesi için yasa teklifi hazırlanması görüşüldü.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre; yaklaşan toplu iş sözleşmesi sürecine dikkat çeken bazı belediye başkanları, Özel’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesini önererek, “Bu şekilde giderse personel maaşını ödeyemez hale geliriz” dedi.

'İKTİDAR BİZİ SIKIŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR'

Toplantının amacı hakkında bilgi veren Özel, iktidarın, CHP’li belediyelerin kaynaklarını kısarak “sıkıştırmaya” çalıştığını söyledi.

Özel, oluşturdukları eşgüdüm konseyinin, hem belediyeleri rutin denetimlere hazır tutmak hem de “kötü niyetli birtakım saldırgan tutumları karşı hukuki ve teknik destek sağlamak” amacıyla oluşturulduğunu bildirdi.

Özel’in açılış konuşmasının ardından basına kapalı devam eden toplantının gündeminde belediyelerin SGK borçlarının yapılandırılması, belediye gelirlerini artırıcı önlemler, sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler, deprem, orman yangınlarına karşı önlemler yer aldı.

'MAAŞ ÖDEYEMEZ HALE GELİRİZ'

Edinilen bilgiye göre toplantıda ağırlıklı olarak iktidarın, belediyelerin SGK borçlarının tahsil edilmesi kararının ardından belediyelere arka arkaya bildirimlerde bulunulması ele alındı.

İktidarın bu kararının arkasında CHP’li belediyeleri, ekonomik kaynakları kısarak “çalışamaz hale getirme” amacının yattığı görüşünde ortaklaşıldı, sorunun aşılması için atılacak adımlar ele alındı.

Söz alan belediye başkanları, önümüzdeki süreçte birçok belediyede toplu iş sözleşmesi sürecinin başlayacağına dikkat çekerek, SGK borçlarının yapılandırılmaması ve belediyelere yeni kaynak sağlanamaması halinde birçok belediyenin maaş ödeyemez hale geleceğine işaret etti.

AKP’li belediyelerin SGK borçlarını, belediyelerin gayrimenkulleri karşılığında mahsuplaşabilirken, muhalefet belediyelerine bu olanağın tanınmadığı dile getirildi.

'VADE UZATILSIN, FAİZ SİLİNSİN'

Toplantıda, belediyelerin SGK borçlarının yeniden yapılandırılması için Meclis açıldığında yasa teklifi verilmesi, ayrıca iktidarla temas kurularak önerilerin doğrudan iletilmesi kararlaştırıldı.

Bu çerçevede belediyelerin borç faizlerinin silinerek, ana para borcunun 120 aya yayıldığı 2021 yılında çıkarılan 7326 sayılı yeniden yapılandırma yasasına benzer bir düzenleme yapılması önerilmesi benimsendi.

Gündeme gelen bir başka öneri de belediyelerin KDV alacaklarıyla SGK borçlarında mahsuplaşmaya gidilmesi oldu.

'ÖZEL ERDOĞAN'LA GÖRÜŞSÜN' İSTENDİ

Belediye borçlarının yapılandırılması ve gelir artırıcı önlemler alınması konusunda CHP’li gölge bakanların ilgili bakanları ziyaret etmesi kararlaştırıldı.

CHP’nin 4-9 Eylül tarihleri arasında yapılacak Tüzük Kurultayı’nın ardından, yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’dan, ekonomiden sorumlu gölge bakan Yalçın Karatepe de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten randevu isteyerek partilerinin önerilerini aktaracak.

CHP’li belediyelerin sorunlarının her platformda dile getirilmesi, Özel’in bu konunun iletişimini yapması kararlaştırılırken bazı belediye başkanları, gölge bakanların sonuç alamaması halinde, Özel’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bu konuda görüşmesini önerdi ancak bu konuda somut bir karar alınmadı.
<< Önceki Haber CHP'den 'SGK borcu' hamlesi: AKP ile masaya oturacak mı? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER