CHP'nin 'sanata yönelik baskı ve sansür' raporunda 10 başlık yer aldı


CHP'nin Haziran ayı 'Sanat Alanlarına Yönelik Baskı ve Sansür' raporu kamuoyuna sunuldu. CHP Kültür ve Sanat Platformu'nun Haziran raporunda 10 başlık yer aldı.
Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş rapora ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, AKP hükümetinin 7 Haziran seçimlerinden sonra da sanata ve sanatçılara baskı yapmayı sürdürdüğünü belirterek, "Artık bu durum son bulmalıdır. Bunun için, bilim ve sanatı da özgür ve özerk kılacak yeni bir hükümet anlayışını yaşama geçirmek gereklidir." dedi.

CHP Kültür ve Sanat Platformu'nun Haziran 2015 raporunda yer alan sansür ve baskılar şöyle:

"- Heykeltraş Mehmet Aksoy, kendisine yönelik yeni bir suç duyurusu nedeniyle savcılıkta ifade verdi. Kars'ta yaptığı 'İnsanlık Anıtı' heykeli, Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'ucube' olarak nitelendirilen ve bu nedenle 10 bin lira tazminat kazanan Mehmet Aksoy, davayı kazandıktan sonra verdiği röportajda, 'Kazandığınız parayla yeni heykeller yapacak mısınız?' sorusuna 'Haram parayı heykele yatırmam' cevabını vermiş ve bu nedenle Erdoğan'ın avukatları Mehmet Aksoy hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık, hazırladığı iddianamede Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle Aksoy'un 4 yıl 8 aya kadar hapsini istedi. Aksoy savcılığa verdiği ifadede, "Bu, herhangi bir emek ve ter karşılığı kazanılan bir para olmadığı için bu tabiri kullandım. Suçlamaları kabul etmiyorum." dedi.

- Fethullah Gülen'le ilgili yayınlanmamış kitabından ötürü hapis yatan gazeteci Ahmet Şık hakkında, 'Paralel Yürüdük Biz Bu Yollarda' kitabı nedeniyle 32 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın şikayetiyle açılan davada Şık, kitabında Yıldırım'a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanacak.

- Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Ermeni asıllı Caz piyanisti Tigran Hamasyan'ın Ani Harabeleri'nde verdiği konsere nefret söylemi içeren ifadelerle tepki gösterdi. Konserle ilgili basın toplantısı yapan Kars Ülkü Ocakları Başkanı Tolga Adıgüzel de, "Satılmış hainler sabrımızı mı zorlamak istiyor? Yoksa bizler de Kars caddelerinde Ermeni avına mı çıkalım?"dedi.

- Grup Yorum'un Nisan ayında yapacağı 'Bağımsız Türkiye' konserinin kamu güvenliği gerekçe gösterilerek İstanbul Valiliği tarafından yasaklanmasını protesto ettikleri için 54 kişi gözaltına alınmıştı. Bu kişilerin 47'si hakkında 10 Haziran'da 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

- Grup Yorum'un 4 Temmuz Cumartesi günü Ankara'da Sıhhiye Meydanı'nda düzenleyeceği 30. Yıl konseri Ankara Valiliği tarafından yasaklandı. Valilik kararında, 'Konserin toplumun bazı kesimleri tarafından tepki toplayabileceği için uygun görülmediği' gerekçesi ileri sürüldü.

- Grup Yorum'un 30. yıl kapsamındaki İstanbul konseri de Valilik tarafından yasaklandı. Grup Yorum avukatlarının İdari Mahkemeye yaptıkları başvuru sonucu, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi ve konser 28 Haziran'da Bakırköy'de gerçekleşti. Mahkeme kararına rağmen Emniyet, 'konsere gitmeyin' pankartları ile konseri engellemeye çalıştı.

- LGBTİ 'Onur Haftası' kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler ve bu kapsamda düzenlenmesi planlanan Boston Gay Men's Chorus (Boston Eşcinsel Erkek Korosu) konseri, Vahdet, Yeni Akit, Yeni Şafak gibi gazeteler tarafından 'Sapıklık kol geziyor', 'Eşcinselliği yayma misyonlu orkestra Türkiye'ye geliyor' gibi ifadelerle karalanmaya çalışıldı. Yeni Şafak gazetesi köşe yazarı Hayrettin Karaman, eşcinselliğin 'ahlaksızlık' olduğunu savundu, "Eşcinseller namuslu ve onurlu insanların aralarına katılamazlar, yaptıkları tiksinti ile karşılanır." dedi.

- Bu ve benzeri baskılar yüzünden, Zorlu PSM'de yapılacak olan konser, mekan yönetimince iptal edildi. Boston Gay Men's Chorus konseri, 27 Haziran'da Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü'nde gerçekleşti. Konser öncesi, Madır Öktiş'in sergileyeceği performans ise üniversitenin isteği üzerine programdan çıkartıldı.

- Fransız fotoğrafçı ve sokak sanatçısı JR'ın, 'Şehrin Kırışıklıkları' (Wrinkles of the City) projesi kapsamında, Mayıs ayından bu yana Balat'taki yıkık bir binanın duvarında gerçekleştirdiği duvar resmi boya ile kapatıldı. Fatih Belediyesi, suçlamaları kabul etmedi ve saldırıyı kimin yaptığı karanlıkta kaldı.

- Kültür Bakanı'nın sanatçılara açtığı hakaret davaları sürüyor. Tiyatro Sanatçısı ve Sanatçılar Girişimi Sözcüsü Orhan Aydın ve Tiyatro Eleştirmeni Üstün Akmen, Bakan'ın kendileri hakkında açtığı yeni davalar için ifade verdi.

- Atatürk Kültür Merkezi'nin onarılarak faaliyete geçmesi yönünde hiçbir işlem yapılmadı. " CİHAN
<< Önceki Haber CHP'nin 'sanata yönelik baskı ve sansür' raporunda 10... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER