CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 2015-2016 eğitim öğretim yılının birçok sorunla beraber başladığını belirtti. Havutça, "Dershanelerin kapatılması, okul müdürlerinin görevden alınması, öğretmenlere rotasyon uygulanması, 4+4+4 sistemi ve bunlara ek olarak ekonomik sıkıntılar ve terör eğitim sistemini içinde çıkılmaz bir duruma getirmiştir. 13 yıllık iktidar süresince AKP'nin eğitim sistemine büyük zararı olmuştur." dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Eğitim Komisyonu'nda uzun süre görev yapan CHP Milletvekili Havutça, yaptığı değerlendirmede, yeni eğitim öğretim yılında yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmenin ders başı yaptığını bildirdi. Bugün eğitim öğretim sisteminin geçmiş yıllardan biriken sorunlarla beraber daha da ağırlaşmasının yanı sıra eğitim öğretim yılının artan çatışmaların ve silahların gölgesinde başladığını vurguladı.
Öğretmen ve öğrencileri sosyolojik ve psikolojik anlamda kıskaca alan yanlış uygulamalar ve sıkıntıların eğitim sistemini bir çözümsüzlük yumağına dönüştürdüğüne dikkat çeken Havutça, "13 yıllık iktidar süresince AKP'nin eğitim sistemine büyük zararı olmuştur. Okullarda öğrencilerin, öğretmenlerin ve diğer eğitim emekçilerinin can güvenliğinin sağlanmadığı, ülkenin bir bölümünde fiilen sıkıyönetim koşullarının yaşandığı bir ortamda, eğitim-öğretim hizmetinin ne kadar yapılabileceği ya da sürdürülebileceği ayrı bir tartışma konusudur. 15 Eylül'de yapılan öğretmen atamalarının yüzde 67'si bölge illerine yapılmış, yıllar sonra ataması yapılmış çok sayıda öğretmen arkadaşımız endişeli bir şekilde göreve başlamayı beklerken, çatışmaların sürmesi nedeniyle büyük bir tedirginlik yaşamaktadır. Eğitim sistemimiz 2002 yılından buyana birçok kez değiştirilmiş bunun sonucunda nitelik düşmüştür." eleştirilerinde bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın teşkilat yapısı, teftiş sistemi, merkez yönetim kadrosu ve okul yöneticilerinin değiştirilerek siyasi bir yapı oluşturulduğuna işaret eden Namık Havutça, "Terör, iktidar baskısı, ekonomik sorunlar, sürgün ve görevden almalar gibi uygulamalar öğretmen ve öğrencilerimizde sosyolojik ve psikolojik birçok sorunları beraberinde getirmektedir. Ülkemizde her alanda yaşanan adaletsizlik eğitim harcamalarına da yansımıştır. Türkiye'de her geçen gün artan gelir dağılımındaki adaletsizlik en fazla eğitim harcamalarında görüldüğü TÜİK verilerince de resmiyet kazanmıştır. Bu rakamlara bakıldığı zaman zenginler, yoksullara göre eğitime 50 kat fazla para harcamaktadır. Zenginlerle yoksullar arasındaki eğitim harcamalarındaki derin uçurum, eğitimde özel sektörün alabildiğine teşvik edildiğini ve devlet okullarının bir köşeye itildiğini göstermektedir. Eğitimde uygulanan bu yanlış politikalar gelecek nesiller için büyük adaletsizliklere yol açacaktır. Sosyal devlet ilkesine tamamen aykırı olan bu politikaların doğurduğu sonuçlar AKP'nin eğitime ve dolayısıyla geleceğimiz olan gençlere vurduğu en büyük darbedir." ifadelerini kullandı.
CİHAN