CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, muhtarların yıllardır devam eden sıkıntılarını TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplanması talebiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Yiğit, muhtarların meselelerine ilişkin hükümetin politikasını ve yaklaşımlarını sordu. Ayrıca kanuni düzenlemeye altyapı oluşturması amacıyla bir kanun teklifi hazırladı. Bu kanunlaşırsa muhtarların maaşı 15 bin gösterge rakamından hesaplanacak, büro sarf giderleri devlet tarafından karşılanacak ve SGK tutarı kesildikten sonra net asgari ücret oranında aylık bağlanacak.
CHP Milletvekili Yiğit, soru önergesinde şunları kaydetti: "Ülkemizdeki mülki yapı içinde en altta bulunduğu halde demokrasinin temel taşı sayılan muhtarlar, halkın özgür iradesiyle seçilen ancak üstlendiği sorumluluk kadar yetkisi olmayan, vatandaşın ücretsiz danışmanı, dert anası, dert babasıdır. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre ülkemizde 50 bin 215 muhtarlık bulunmaktadır. Sanılanın aksine asgari ücretten bile az bir ücretle çalışan muhtarlarımız, ne yazık ki SGK primlerini bile kendileri ödemekte, bir nevi kaçak işçi statüsünde yer almaktadır. Tüzel kişiliği olmayan muhtarlar, yetkisiz yetkili kişiler konumundadır. Öte yandan muhtarlık binalarının elektrik, su, doğalgaz gibi her türlü giderleri de muhtarlar tarafından karşılanmaktadır. Hemen her dönemde bu sorunlar dile getirilse de, hükümet nezdinde ve yasal zeminde gerekli görüşmeler yapılsa da bugüne kadar muhtarların sorunlarının çözülmesi ve özlük haklarındaki mağduriyetlerin giderilmesi konusunda kalıcı bir adım atılmaması, demokrasimiz açısından da sorgulanacak bir durumdur."
Ali Yiğit, şu soruların cevaplanmasını talep etti: "Ülkemizdeki mülki yapı içinde en altta bulunan ve tüzel kişiliği olmayan muhtarların tüzel kişiliğe kavuşması ve üstlendikleri sorumluluk kadar yetkiyle donatılması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Halen 875–900 lira civarında bir maaş alan ve bu maaş içinde sosyal güvenlik primini kendi ödemek zorunda bırakılan muhtarlarımızın maaşlarının net asgari ücret düzeyine çekilmesi ve SGK primlerini devletin üstlenmesi konusuna hükümet olarak yaklaşımınız nedir? Verilen ücret içinde SGK priminin kişi tarafından ödenmesi, sosyal devlet ilkesi açısından adaletli bir uygulama mıdır? Ülke genelinde muhtarın bürolarının devlet tarafından, ilgili birimlerin koordinesi ile tefrişinin düzenlenmesi, bilgisayar koyulması, internet, elektrik, su, ulaşım, haberleşme giderlerinin birimler tarafından karşılanması konularında hükümetinizin başlatmış olduğu bir çalışma var mıdır? 6136 Sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefetten zarar gören mevcut muhtarlarımız için bir defaya mahsus af çıkarılmasına yönelik bir hazırlık yapılmakta mıdır? Seçimle işbaşına gelen köy ve mahalle muhtarlarının atanmışlar tarafından görevine son verilmemesi, muhtarın suçlu olması halinde adli mercilerce yargılanarak görevine son verilmesi konusunda hükümetin yaklaşımı nasıldır? Muhtarlara ulaşımla ilgili seyahatlerde indirim ve kolaylık sağlanması ve belediyeler tarafından şehiriçi seyahatlerde paso verilmesi doğrultusunda bir adım atılmakta mıdır? Muhtara karşı suç işleyenlerin, devlet memurlarına karşı suç işleyenlerin tâbi oldukları hükümlere göre ceza görmeleri konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır? Muhtar derneklerinin, ülke yararına bütünleşmek amacıyla 'Türkiye Belediyeler Birliği' benzeri muhtarlar birliğinin kurulması için gerekli yasal düzenleme konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?" CİHAN