CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, son yıllarda hızla artış gösteren kadın cinayetleri sebebiyle 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 82. Maddesinde düzenlenen kasten öldürme suçunun nitelikli hallerinin değiştirilmesini teklif etti. Söz konusu değişiklik teklifinin Anayasanın 10. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen kadın erkek eşitliği ile bağdaşacak şekilde yapıldığını belirten Tanal, kasten öldürme suçunun sadece kadın saiki ile işlenmesi halinde ağırlaştırılmış müebbet cezası ile cezalandırılması ve bu suça indirim nedenlerinin uygulanmamasının planlandığını belirtti.
Yaşanan kadın cinayetlerinde faillerin çoğunlukla aile içinden olduğunu, boşanmak için mahkemeye başvuran kadınların barıştırılmak için uğraşıldığı sırada ve sığınma evlerinde yapılan barıştırılma görüşmelerinde öldürüldüğünü belirten Tanal, özellikle kendi hayatlarına dair kararlar alan kadınların bu kararlar yüzünden eşleri, eski eşleri, oğulları, aile büyükleri, nişanlıları ve erkek arkadaşları tarafından öldürüldüğünün altını çizdi.
Kadınların çalışma hayatında kendilerine yer bulması, ekonomik özgürlük kazanmaları ile baskıya gelmeye çalıştıklarını ancak bunun faturasını hayatları ile ödediklerini belirten Tanal, "Söz konusu değişiklik teklifinin Anayasanın 10. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen kadın erkek eşitliği ile bağdaşacak şekilde yapıldığını." belirten Tanal, kasten öldürme suçunun sadece kadın saiki ile işlenmesi halinde ağırlaştırılmış müebbet cezası ile cezalandırılması ve bu suça indirim nedenlerinin uygulanmamasının planlandığını belirtti. Bu teklifle ilgili maddeye "Kasten öldürme suçunun sırf kadın saiki ile işlenmesi halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suça karşı indirim halleri uygulanmaz." ibaresinin eklenmesini teklif eden Tanal'ın kanun gerekçesi ise şu şekilde:
"Türkiye'nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Avrupa Konseyi Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Sözleşmesi; kadınlar ve kız çocuklarının toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalma riskinin erkeklerden daha yüksek olduğu kabul edilerek, kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetten arındırılmış bir Avrupa arzusu ile imza edilmiştir. Sözleşme şiddetten orantısız biçimde etkilenen tüm kadınlarımız korumaya yönelik olarak düzenlenmiştir. Kadınlara yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir. Kadınlar ayrımcılığa maruz kalarak sırf cinsiyetleri nedeniyle bu suçun mağduru olmaktadırlar.
…İşlenen fiilin nedenlerinin ağırlığı değerlendirilerek caydırıcı yaptırım düzenlenmelidir. Yaşanan bu elim olayların en aza indirgenmesi için kadın saiki ile işlenen cinayetlerde verilecek cezanın ağırlaştırılmış hapis cezası olması ve bu faillerin indirim nedenlerinden yararlanmalarına engel olunması için söz konusu kanun teklifi hazırlanmıştır."
CİHAN