CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, enflasyonun Temmuz 2015'den itibaren sürekli artış eğiliminde olduğuna işaret ederek, "Mutfaklar yanıyor, fakirin enflasyonu yükseliyor." dedi.
Yazılı açıklama yapan Böke, esas enflasyonun mutfakta olduğunu, bunun da fakirin enflasyonunun daha yüksek olmasına sebep olduğunu, 2013 yılbaşından beri hep gıda enflasyonunun genel enflasyonun üzerinde olduğuna işaret etti. Selin Sayek Böke, "Aralık 2015'te de bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içki ve tütün kalemindeki artış bir kez daha genel enflasyonun üzerinde gerçekleşti. Yani enflasyon önce ücretli çalışanların cebini eritiyor ve yoksulu daha da yoksullaştırıyor. Enflasyon fakirin vergisi olmaya devam ediyor. Bu yapısal bir sorundur ve çözülmesi için bütüncül bir ekonomi politikasına ihtiyaç vardır." ifadesini kullandı.
MUTFAK ENFLASYONU SADECE TÜRKİYE'DE VAR
CHP'li Böke, dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye'de sürekli arttığını, dünya genelinde ise aksi yönde kuvvetli bir eğilim olduğunu ifade ederek, "FAO Gıda Fiyatları Kasım 2015'te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 daha düşük seyretmiştir. Yani Dünya'da gıda enflasyonu yoktur, tam tersine fiyatlar düşmektedir ve deflasyon vardır. Peki neden böyle? AKP döneminde izlenen tarım politikaları ülkemizde tarımı neredeyse yok etme durumuna getirmiştir. Artık her alanda olduğu gibi tarımda da üretimden vazgeçilmiş ve Türkiye bir çok ürünü ithal eder hale gelmiştir. Türkiye'yi diğer ülkelerden ve küresel koşullarda olumsuz ayrıştıran ise ülkedeki kötü yönetimdir." izahını yaptı.
AKP'NİN KÖTÜ YÖNETİMİ YOKSULU VURUYOR
Böke, "Bunun tek sebebi var, o da AKP'nin kötü ekonomi yönetimi." diyerek, şöyle devam etti: "Enflasyondaki artış eğilimi de, mutfak enflasyonunun genel enflasyonun üzerinde olması da AKP'nin bütünsellikten uzak, vizyonsuz ekonomi yönetiminden, yani kötü yönetimden kaynaklanıyor. AKP, görevi fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyonu düşürmek olan Merkez Bankası'nın elini kolunu bağlayarak işlevsiz bırakmıştır. Bir Merkez Bankası düşünün ki bir dönem hariç hiçbir enflasyon hedefini tutturamasın. Merkez Bankası 2015 yılı enflasyon hedefini yüzde 5 olarak açıklamıştı, ancak enflasyon yüzde 8,81 olarak gerçekleşti. Neredeyse hedeften yüzde 80 sapma var. Merkez Bankası'nın görevi fiyat istikrarı sağlamak ve enflasyonu düşürmektir. Ancak bugün Merkez Bankası'nın sağladığı tek istikrar bize benzeyen ülkelere kıyasla enflasyonu hep yüksek tutmak oldu."
Diğer yandan AK Parti'nin kötü yönetiminin ülke riskini de artırdığını söyleyen CHP'li Böke, "Artan risk TL'ye değer kaybettirerek vatandaşın cebine enflasyon olarak dönüyor. AKP'nin kötü ekonomik yönetimi azalan küresel risk iştahıyla birlikte Türkiye'yi riskli ülkeler sınıfına sokmaktadır. Ülke CDS primlerimiz bize benzeyen ülkeler arasında Rusya, Brezilya ve Güney Afrika ile birlikte en yüksek oranlarda seyretmektedir. Bu da TL'nin en çok değer kaybeden para birimleri arasında yer almasına ve TL'nin değer kaybı sonucunda da vatandaşlarımıza enflasyon olarak yansımaktadır." diye konuştu.
ÇÖZÜM: MERKEZ BANKASI'NIN BAĞIMSIZLIĞI VE TARIM REFORMU
Böke açıklamasını şöyle tamamladı: "Türkiye'de ivedilikle Merkez Bankası bağımsızlığı sağlanmalı, Merkez Bankası işini yapmalı! Merkez Bankası bağımsızlığı enflasyonu kontrol altına almak için şarttır. Siyasileşmiş kararlarla değil, ekonominin gereklilikleri ile hareket eden bir Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlayabilir, vatandaşın cebindeki yangını söndürebilir. Ekonominin bütüncül bir yönetim anlayışı ile yönetilmesi gerekliliği kabul edilmeli, para politikasını bütünleyici bir tarım reformu acil olarak hayata geçirilmeli. Bunun için iyi bir tarım reformu ile kalkınmanın desteklenmesi gerekmektedir. Gıda enflasyonunu kontrol altında almak ve mutfaktaki yangını söndürmek ancak bu yolla mümkün olabilir." CİHAN