CHP, işsizlik konusunda Meclis araştırması istedi


ANKARA (CİHAN)- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye'de yaşayan vatandaşların ekonomik, sosyal, siyasal, psikolojik alandaki birçok sorunla boğuşurken, resmi ve gayri resmi açıklamalar ile en öncelikli sorunun işsizlik olduğunu söyledi. Tanrıkulu, "Ülkemizde her yıl artan işsizlik oranının nedenlerinin, işsizliğe karşı alınabilecek önlemler ve uygulama alanları ile işsizlik sonucu yaşanan sorunların araştırılması, etkili ve sürekli çözüm önerilerinin sunulması amacıyla Anayasa'nın 98'inci, İçtüzüğün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğini arz ederim." dedi.

Türkiye genelinde işsizlik oranı ve işsiz sayısındaki artışın sürdüğünü dile getiren Tanrıkulu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı Kasım ayı İşgücü İstatistikleri'ne göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2014 yılı Kasım döneminde 3 milyon 96 bin kişi olduğunu belirtti.

İşsizlik oranının ise yüzde 10,7 seviyesinde gerçekleştiğini anlatan Tanrıkulu, gerekçe bölümünde "Maliye Bakanlığı tarafından derlenen verilere göre, 2014 yılı IV. döneminde toplam kamu istihdamı 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 3,6 oranında artarak 3 milyon 440 bin kişi olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2014 yılı Kasım döneminde 3 milyon 96 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 10,7 seviyesinde gerçekleşti. Bu veriler ışığında işsizlik oranı son 4 yılın en yüksek seviyesine çıkmış oldu. İşsizlik, en son Ocak 2011'de yüzde 11,1 olmuştu. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 9,7 kadınlarda ise yüzde 13 oldu. Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12,7 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 19,9 iken, 15-64 yaş grubunda bu oran yüzde 10,9 olarak gerçekleşti. TÜİK verilerinde "İstihdam oranı yüzde 45,1 oldu. Kasım 2014 döneminde 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin sayısı, 25 milyon 874 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 45,1 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 64,2, kadınlarda ise yüzde 26,6 olarak gerçekleşti. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 5 milyon 180 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 20 milyon 694 bin kişi olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin yüzde 20'si tarım, yüzde 20,4'ü sanayi, yüzde 7,6'sı inşaat, yüzde 52'si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı 2014 yılı Kasım döneminde yüzde 33,9 olarak gerçekleşti. Bu oran tarım sektöründe yüzde 81,7 iken, tarım dışı sektörlerde yüzde 22 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam sayısı bir önceki döneme göre 30 bin kişi artarak 26 milyon 94 bin kişi olarak gerçekleşti. Uzmanlar bu verilerin 2009 yılında gerçekleşen krizin verilerine yaklaştığını belirtmektedir. Büyüme oranlarının artmaması nedeni ile işsizlik rakamlarındaki artışın devam edeceği öngörülmektedir. İşsizlik oranı ise yüzde 10,7 seviyesinde gerçekleşti. Bu veriler ışığında işsizlik oranı son 4 yılın en yüksek seviyesine çıkmış oldu. İşsizlik sonucu toplumda ve bireylerde yaşanan travmalar belirgin bir artış göstermektedir. Sosyal huzursuzluk, geçim sıkıntısının etkileri arasındadır. Halkın işsizlik sonucu geçim sıkıntısı yaşaması mutsuzluğa yol açmaktadır, bunun sonucu olarak suç oranlarının artması, boşanmalardaki artış gösterilebilir. İşsizlik sonucu düşen gelirler halkın yetersiz ve kalitesiz gıdalara yönelmesine yol açmaktadır. Hükümetlerin ekonomi yönetimindeki hataları yüzünden artan işsizlik oranı arasında doğrudan ilişki vardır. Bu sebepten dolayıdır ki artan işsizlik oranının sebepleri ve önlemlerine yönelik Meclis Araştırması açılması elzemdir." görüşlerine yer verdi. CİHAN
<< Önceki Haber CHP, işsizlik konusunda Meclis araştırması istedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER