CHP, ihale sonrası inşaatın bitmemesini TBMM gündemine taşıdı


CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hizmet Binası'nın ihalede yer alan sözleşme tarihinde inşaatının bitmemesi nedeni ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemi ile TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Gök, soru önergesinde, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hizmet Binası İnşaatı ihalesi 31 Ekim 2012 tarihinde gerçekleştirilmiş ve 540 takvim gününde bitirilmesi gereken bu iş yaklaşık bir yıllık gecikmeye rağmen yapılamamış olup inşaat halen devam etmektedir. İşle ilgili gecikme cezasının günlük yaklaşık 45 bin TL olması nedeniyle yüklenici firmaya gecikme cezası uygulanıp uygulanmadığı kamuoyunun yakından ilgilendiği bir konu haline gelmiştir." dedi.

CHP'li Gök, bu bağlamda Başbakan Davutoğlu'na şunları sordu: "İhaleyi hangi firma kazanmıştır? Yüklenici firma ile yapılan sözleşmede günlük gecikme cezası tespit edilmiş midir? Günlük gecikme cezası kaç TL olarak belirlenmiştir? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hizmet Binası inşaatı işinin ihalesi hangi yöntemle yapılmıştır? İhaleye kaç firma iştirak etmiştir, ihaleye konu iş için verilen teklifler nedir? Yüklenici firmaya ihale tarihinden 15 gün sonra 16 Kasım 2012 tarihinde iş yeri teslimi yapılan 137 milyon 900 bin TL'lik ihalede bu bedel hangi birim fiyatlarına göre tespit edilmiştir? İş anahtar teslimi midir? İnşaat işi bir bütün olduğuna göre hangi gerekçeyle işle ilgili 2. bir ihale yapılmıştır? İlk ihale anahtar teslimi koşullu olarak düzenlenmemiş midir? Yapılan 2. İhale hangi usulle yapılmıştır, Kaç firma iştirak etmiştir, Verilen teklifler nedir? İkinci ihalenin de ilk ihaleyi kazanan firmaya verilmesi bir tesadüfün boyutlarına sığmayacağına göre, bu konuya açıklık kazandırmayı düşünüyor musunuz? İlk İhaleye çıkılmadan önce yaklaşık maliyet bedeli hesaplanırken inşaatın ana unsurlarından hangileri maliyet bedelinin dışında tutulmuştur? Anahtar teslimi işlerde İnşaat işlerinde uzmanlığı tartışmasız bir kurumun kendi hizmet binasının inşaat ihale ve yapım sürecinde böylesi bir yanlışlığa düşülerek, inşaatın ana unsurlarından olan İnşaat-Mekanik Tesisat - Elektrik Tesisatı - Makam Tefrişi ile CBS(Coğrafi Bilgi Sistemi) Veri Merkezi gibi kalemlerin keşif dışında tutulmasının gerekçesi nedir? İlk ihaleye konu iş için ikinci ihaleden önce ilave iş verilmiş midir? Verildiyse bu nedenle İkinci bir ihaleye ihtiyaç duyulduğu iddia edilmekte olduğundan İkinci ihaleye konu işin maliyet bedeli olan 32 milyon 542 bin 679,86 kuruş, ilk ihalenin yüzde 10'luk sınırını aştığı için ayrı bir ihale düzenlenmekle beraber, işin aynı firmaya verildiği yolundaki iddialar karşısında bir açıklama yapacak mısınız? İlk ihale kapsamında yasal yüzde 10'luk ilave iş verilmemişse iki ihale toplamı üzerinden yeni ilave işler verileceği iddiası doğru mudur?
Yüklenici işi zamanında teslim etmediğine ve gecikme şimdiden 12 ayı geçtiğine göre günlük gecikme cezası bedelinin 45 bin TL (Sözleşme bedelinin on binde üçü) olduğu doğru mudur? Bu miktar üzerinden toplam gecikme cezası bedeli bugün itibariyle ne kadardır? Bu konuda yüklenici ile bir tutanak tanzimine gidilmiş midir? Yükleniciye keyfiyet tebliğ edilmiş midir? Gecikme cezası yüklenici istihkaklarından kesilmiş midir?
Gecikme cezasına ilişkin sözleşme hükümlerinde bir tadilat yapılarak gecikme cezası alınmaması doğrultusunda bir mutabakat söz konusu mudur? Böyle bir mutabakat varsa yasal dayanağı var mıdır, kimler tarafından ve hangi gerekçeyle imzalanmıştır? Yükleniciye ihale sürecinde ek süre verilmiş midir? Bu ek süre verilmişse gerekçesi nedir? Gecikme cezasının uygulanmasını engellemeye yönelik bir düzenleme olduğu biçimindeki soru ve iddialara karşı bir açıklama yapacak mısınız? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hizmet Binası İnşaatı ne zaman tamamlanacaktı?" CİHAN
<< Önceki Haber CHP, ihale sonrası inşaatın bitmemesini TBMM gündemine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER