CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Türkiye başta olmak üzere özellikle Avrupa ülkelerinin çözüm bekleyen öncelikli sorunu haline gelen kaçak göçmenler konusunu Meclis gündemine taşıdı. Türkiye'nin kilit konumda olduğu kaçak göçmenler konusunda ülke içinde ve uluslararası platformda her yönüyle alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi, büyük bir pazar oluşturan göçmen kaçakçılığı ile etkin mücadele edebilmek için alınacak önlemlerin tespit edilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.
TBMM'de komisyon kurulması için önerge veren Bozkurt, Ortadoğu coğrafyasında meydana gelen olaylar nedeniyle yaşanan mülteci sorununun, ülkemizde ibretle izlenmesi ve tedbir alınması gereken bir hal aldığını ifade etti. Çevre denizlerde gerçekleşen göç olaylarında özellikle Suriye'deki istikrarsızlık sebebiyle 2012 yılından itibaren her geçen gün artış olduğunu belirten Bozkurt, 2015 yılında 700 bini Türkiye üzerinden olmak üzere, çoğunluğu Suriyeli yaklaşık 1.5 milyon mültecinin Avrupa ülkelerine geçtiğini ifade etti.
KAÇAK GÖÇMEN SORUNU SOSYAL BİR OLGU HALİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR
Bozkurt araştırma önergesinde, göçmen akınının geçiş ülkesi konumundaki ülkemizde hemen her gün onlarca mültecinin, deniz yolu ile kaçmaya çalıştığını, başaramayanların birçoğunun sahil güvenlik ekiplerince yakalandığını ya da cansız bedenlerinin İzmir, Balıkesir, Muğla ve Çanakkale başta olmak üzere sahillerimize vurduğunu ifade etti.
"Muğla'nın Bodrum ilçesinde ailesi ile birlikte çıktığı umut yolculuğunda yaşamını yitiren Aylan Kurdi'nin kıyıya vuran bedeni ile kamuoyunda büyük yankı uyandıran ve farkındalık yaratan kaçak göçmen sorunu, üzerine eğilinmesi gereken sosyal bir olgu haline dönüşmüştür." diyen Bozkurt, sahil güvenlik ekiplerinin sadece 2015 yılında 2 bin 280 operasyon gerçekleştirdiğini, bu operasyonlarda 86 bin 462 kaçak göçmen kurtarıldığına dikkat çekti.
Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı'na yapılan ihbar sayısının da bir önceki yıla göre yüzde 58 arttığını ve 2 bin 600 ihbar yapıldığını ifade eden CHP'li Bozkurt, her ne kadar bir önceki yıla göre kurtarılan kaçak göçmen sayısı yüzde 570 artmış olsa da, hemen her gün basın yayın organlarında benzer haberlerin yer aldığı göz önünde bulundurulduğunda, meselenin farklı boyutlarının da ele alınması gerektiğinin yadsınamaz bir gerçek olduğuna dikkat çekti.
"GÖÇMENLER SIRTINDAN KAZANILAN PARALAR SUÇ EKONOMİSİNİN EN BÜYÜK KALEMLERİNDEN BİRİ OLMUŞTUR"
İvedilikle üzerine gidilmesi gereken konunun, mevcut sorun üzerinden yaratılan göçmen kaçakçılığı pazarı olduğunu belirten Bozkurt, göçmenlerin sırtından kazanılan paraların ülkemizin suç ekonomisinin en büyük kalemlerinden biri olduğunu ifade etti.
Bozkurt, önergesinde, "Türkiye'nin doğu ve güney bölgelerinden giriş yapan yabancılar, göçmen kaçakçılığı yapan organize suç örgütlerinin yardımı ve refakatiyle ağırlıklı olarak İstanbul, İzmir, Mersin ve Hatay illerine geçmekte, sonrasında Ege adalarına veya Kıbrıs'a kaçmak amacıyla yüksek meblağlar karşılığında Ege ve Akdeniz sahillerine götürülmektedir. Büyük bir rant elde eden göçmen kaçakçılarının yanı sıra umut tacirleri de mültecilerin içinde bulunduğu durumdan ekonomik yarar sağlamaktadır" ifadelerine yer verdi.
Bozkurt devamında, Türkiye'nin kilit konumda olduğu kaçak göçmenler konusunda ülke içinde ve uluslararası platformda her yönüyle alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi, büyük bir pazar oluşturan göçmen kaçakçılığı ile etkin mücadele edebilmek için alınacak önlemlerin tespit edilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi. CİHAN