'Ceza Adaletinde Mağdurlara Yönelik Yeni Yaklaşımlar' anlatıldı

'Ceza Adaletinde Mağdurlara Yönelik Yeni Yaklaşımlar' anlatıldı

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) tarafından, "Ceza Adaletinde Mağdurlara Yönelik Yeni Yaklaşımlar" konulu panel düzenledi. Atatürk Kültür Merkezi'ndeki panele Muğla Valisi Amir Çiçek, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Akbaş, Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu, Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun, polis ve askerî erkân ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, açılış konuşmasında Türk ceza adalet sistemine ilişkin çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çalışmaların 2005 yılında ivme kazandığını ve temel ceza mevzuatı niteliğindeki kanunların, modern dünyada geçerli olan insan odaklı yaklaşımlar dikkate alınarak yenilendiğini söyledi. Günümüz ceza hukuku sisteminde, cezalandırıcıdan onarıcı adalet anlayışına geçişin sağlandığını belirten Özdemir, bu doğrultuda mağdurun maddi ve manevi zararlarının telafisi anlayışının ön plana çıktığını ifade etti. Mağdurun maddi ve manevi tatminiyle uyuşmazlık çözüm yollarının gelişmesine katkı sağlamak üzere mağdur hakları alanında gerekli çalışmaların yapılması amacıyla Mağdur Hakları Daire Başkanlığı kurulduğunu anlatan Özdemir, "Başkanlığın hedefleri arasında, tüm suç mağdurlarının sahip oldukları haklarla kendilerine sunulabilecek yardım ve destek hizmetleri konusunda bilgilendirilmeleri, bu kapsamda başta suç mağduru kadınlar olmak üzere kırılgan gruba mensup mağdurların, adli süreçte etkin şekilde desteklenerek adalete erişimlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor." dedi.

Suçun, kendisine karşı herhangi bir suç unsuru oluşturacak eylemin ortaya koyulması olarak Ceza Kanunu'nda tarif edildiğini belirten MSKÜ Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevres Hürriyet Aydoğan ise, "Burada etkilenen kişinin fiziksel, ruhsal, psikolojik, ekonomik ve sosyal anlamdaki mağduriyetlerinin de giderilmesi çok önemli. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, suçlunun cezalandırılmasına yönelik süreci kapsıyordu. Bu süreç, zaman zaman çok uzayabiliyordu. Artık mağdur olan, suçtan etkilenenlerin de mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi ve haklarının devlet tarafından korunması bilinci, toplumumuzun ne kadar değerler peşinde koştuğunun da göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Panelin Muğla'da yapılmasını çok önemsediğini belirten Vali Çiçek de, "Salonda mağdurlar ile olabilecek STK'lar, kamu kuruluşları, yargı mensupları, güvenlik güçlerimiz, hepsi burada. Panelin dinleyicileri arasında, bizzat uygulayıcıları ve mağduriyetle mücadele eden herkes burada. Artık bundan sonra mağdur haklarının konusu olan başta kadın olmak üzere çocuklar dahil herkesin hakkını savunabilecek bir birim var. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne imza atan bir ülke, insana değer veren bir ülkedir. Bazen bizzat dinlediğimizde ve şahit olduğumuzda gözlerimiz yaşarıyor, kalbimiz sızlıyor. Ona yardım etmek için uğraşıyoruz ama onun mağdur olmasına neden olan unsurların yok edilmesi gerekiyor. Bu konuda da toplumsal bir görevimizin olduğuna inanıyorum." diye konuştu.

Açılış konuşmaların ardından Doç. Dr. Betül Altıntaş moderatörlüğünde Adalet Bakanlığı Tetkik Hakimi Murat Binici, Prof. Dr. Yasemin Balcı, Muğla Barosu'ndan Av. Evrim İnan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu ve İngiltere Büyükelçiliği Marmaris Fahri Konsolosluğu'ndan Mavin Konsolos Nazlı Hamitoğlu'nun katıldığı panelde, kadına yönelik şiddet ve alınması gereken tedbirler anlatıldı. Panel, kadın hakları konusunda faaliyet gösteren dernek temsilcilerinin görüş ve önerileriyle sona erdi. CİHAN
<< Önceki Haber 'Ceza Adaletinde Mağdurlara Yönelik Yeni Yaklaşımlar'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER