Çevreciler, Validebağ Korusu'nda yine nöbete başladı


Anadolu yakasının en önemli doğal yaşam alanı olarak gösterilen Validebağ Korusu bir yıl aradan sonra yine betonlaştırma tartışmalarına sahne oluyor. Mahkeme kararlarına rağmen korudaki inşaat malzemelerinin kaldırılmaması çevrecileri ayağa kaldırdı. Validebağ Gönüllüleri, korudaki betonlaşmanın önüne geçmek için nöbete başladı.

Karacaahmet Mezarlığı'ndan sonra Anadolu yakasının en büyük yeşil alanı olan Validebağ Korusu, uzun zamandır restorasyon ve inşaat girişimleriyle kamuoyunun gündemine geliyor. Kullanım hakkı Milli Eğitim Bakanlığı'nda bulunan korunun bir kısmının betonlaşmaya açılacağı söylentisi vatandaşları yine alarma geçirdi.
Üsküdar'da ikamet eden bir gurup gönüllü betonlaşmayı engellemek için korudaki ağaçların altında nöbete başladı. Her sabah koruya gelerek olup biteni gözlemleyen çevreciler arasında her yaştan insan dikkat çekiyor. 12 saat esasına göre nöbet tutan Validebağ sakinlerine çevreciler ve vatandaşlar da destek veriyor. Ağaçlara astıkları afiş ve dövizlerle koruya karşı duyarlılığı arttırmayı da hedefleyen gönüllüler bütün ihtiyaçlarını da burada karşılıyor. Korudaki meyve ağaçlarından da faydalanan çevreciler doğal yaşamın bozulmasına izin vermeyeceklerini söylüyor.

Her sabah nöbete gelen gönüllüler içinde 75 yaşındaki Esma teyze ise dikkat çekiyor. İlerlemiş yaşına rağmen saatlerce ağaçların başında nöbet tutan Esma teyze, "Daha önce de nöbet tuttum. Buranın böyle kalmasını istiyorum. Doğayı ve ağaçları çok seviyorum. Hiç bir şey yapılmasını istemiyorum. Doğal olsun. Buraya yazık etmesinler. Ağaçlarımızı ellemesinler. İnşaat ve betonlaşma istemiyoruz." diyerek doğal yaşama verdiği önemi anlattı.

Bir diğer çevre gönüllüsü Faruk Yege de, "Burada çok özel anılarım var. Çocukluğum Validebağ Korusu'nda geçti. Burası bizim yaşam alanımız. Burası doğal varlıklarının kent yaşamında en doğal, en şeffaf ve en güzel yeşil alanıdır. Burada binlerce ağaçla birlikte yüzlerce canlı türü bulunmaktadır. Burası Anadolu Yakası'nın temiz hava merkezidir. Burayı betonlaştırmak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz' dedi.

Gönüllü Özge Edman da, "Biz mermer üstünde oturmak istemiyoruz. Ayaklarımız çamur olabilir. Ağaçların altında oturmak istiyoruz. Ağaçların dallarından rahatsız olmuyoruz. Ağaçların budanarak kelleşmesini istemiyoruz. Doğal halini seviyoruz. Bunun için de 12 gündür nöbet tutuyoruz." diye konuştu.

VALİDEBAĞ KORUSU

Validebağ Korusu 354 bin metrekare alanıyla Karaca Ahmet Mezarlığı'ndan sonra İ Anadolu yakasının ikinci büyük yeşil alanı olarak biliniyor. Korunun özel statüsü bulunuyor. Mülkiyeti Hazine'ye, kullanımı Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) ait olan koru, 1999 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi daha önce iki kez MEB'e korunun kendilerine tahsis edilmesi için başvurdu. Bu başvurular reddedildi. Bu yıl yapılan başvurunun sonucu ise henüz bilinmiyor. Üsküdar Belediye Başkan Hilmi Türkmen 30 Mart yerel seçimleri öncesinde açıkladığı projeleri arasında Validebağ Korusu'na da yer vermiş, doğal yeşil alanı parka dönüştüreceğini belirtmişti.

VALİDEBAĞ SAKİNLERİ AÇIKLAMA YAPTI

Validebağ Korusu'nun betonlaşma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Validebağ sakinleri de basın açıklaması yaptı. Medya kuruluşlarına gönderilen açıklamada öce hukuki süreç anlatıldı. Daha sonra da" Bizler yasadışı inşaat yapma konusundaki bu ısrarın nedenini de anlamıyoruz. Çünkü bu alanda yapılmak istenen inşaatın kamu yararıyla ilgisi yoktur. Ticari amaçla kullanılan alan büyütülerek sadece daha fazla rant sağlanmaya çalışmaktadır. Yapılan inşaat yeni ihtiyaçlar doğuracak, bu defa yeni inşaatlar yapılmak istenecektir. Bu da Validebağ Korusu'nun tamamen yapılaşmasıyla sonuçlanacaktır. Bu tehlikeli ve kısır döngüye son verelim. Bu civarda oturan bizlerin beklentisi, doğal, yeşil, temiz, sakin bir çevrede yaşamaktır. Basit ama haklı talebimizden vazgeçmeyeceğiz." denildi.

CİHAN
<< Önceki Haber Çevreciler, Validebağ Korusu'nda yine nöbete başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER