ÇETKODER, 27 ilde hileli et satışına karşı gönüllü denetim ekibi kurdu


Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), kırmızı et fiyatlarının artması ve Kurban Bayramı'nın yaklaşması dolayısıyla piyasada hileli et, mal satışlarının olmaması için gönüllü denetim ekibi kurdu. 27 ilde oluşturulan gönüllü uzman ekipler çalışmalarına başlayacak. Hileli satış yapanları, tüketiciyi kandıranları tespit edecek ekipler, bunları kamuoyuyla paylaşacak.

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Türkiye'nin uzun süredir kırmızı et tüketiminde Batı Avrupa ülkelerinin çok gerisinde olduğunu söyledi. Özellikle son yıllarda uygulanan tarım politikaları, besicilik sektöründeki çekilen sıkıntılar nedeniyle bu gün et fiyatlarının adeta uçtuğunu kaydeden Göktaş, Et ve Süt Kurumu(ESK)'nın aldığı karar doğrultusunda, mağazalarındaki ürünler ortalama yüzde 5 indirimli satılmaya başlansa da bunun sadece onlara ait mağazalarda uygulanacağını belirtti. Bu indirimli fiyatların serbest piyasaya yansımayacağını vurgulayan Göktaş, "Kasap, market gibi yerlerde kırmızı etin fiyatı kabarıktır. Bu yeterli değildir ve köklü çözümü gerekir. Ciddi önlem alınmaz ise karkas etin fiyatı ve kıymanın fiyatı giderek artacaktır. Önümüz bayram ve bayramlık kurbanlar da el yakacaktır." dedi.

"İTHAL ET İLE SORUN ÇÖZÜMLENEMEZ; YERLİ ÜRİTİMİ ARTIRMAK GEREKLİ"

İthal sığırların ve Karkas donmuş etlerinin de piyasanın tansiyonunu düşürmeye yetmediğini aktaran Göktaş, bu işin çözümünün sadece et ithal etmekle olamayacağını kaydetti. Yerli üretimi arttırmak ve desteklemek gerektiğini ifade eden Göktaş, "Son yıllarda köyden kente göç sebebi ile ve uygulanan ekonomik politikalar ile hayvan yetiştiriciliği azaldı. Tüketiciyi ve üreticiyi mağdur etmeyen bir politika uygulanmanın vaktidir. Bu sektörü geliştirmemiz lazım. Nüfusumuz hızla artıyor. Et tüketimi ise azalıyor. Sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayan otoriteler bu gerçeği görmeliler." diye konuştu.

GÖNÜLLÜ DENETİM EKİPLERİ KURDUK 27 İLDE ÇALIŞMAYA BAŞLIYORUZ

Göktaş, Kurban Bayramı'nın yaklaşması vesilesi ile derneklerinin çatısında bir araya gelen hepsi birbirinden uzman eğitimli gönüllüleri ile denetim ekipleri kurduklarını anlattı. Göktaş, "Piyasadaki tüketime ve tüketiciye sunulan etleri, 'karkas, parçalanmış, kıyma–satışa arz edelin kurbanlıkları' denetlemeye çıkacağız. Hem kalite, hem gıda kodeksi, hem menşesi açısından, bizlerde bir sivil toplum kuruluşu ve tüketicinin hak hukukunu koruyan çatı olarak takip edeceğiz. Hileli satış yapanları ilgili birimlere bildireceğiz. Sağlıksız ve bozuk et satanları, hormonlu kurbanlık satanları, hileli mal satanları, gereksiz fiyat arttırıp, tüketiciyi soymaya kalkanları, hem ilgililere bildireceğiz cezalandırılmalarını sağlayacağız. Hem de bunları halkımızın bilmesi açısından çıkartacağımız tüketici aylık kırmızı bültenlerinde yer vererek ifşa edeceğiz." ifadesini kullandı.

Gönüllü denetim ekiplerin başta İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Hatay, Adana, Bursa gibi büyük ve önemli illerden 27'sinde şu an için oluşturulduğunu vurgulayan Göktaş, "3'er kişilik eğitimli insanların bir araya gelerek, kendi imkânlarımızla satın alarak, fişi ve faturası ile temin ettiğimiz etlerin hem sağlık açısından hem fiyat açısından denetimini yaptıracağız. Yine satışa arz edilen kurbanlıkların içinde yakalayacağımız şüphelendiğimiz hayvanlar için Tarım müdürlüğü yetkililerince işlem yapılmasını sağlayacağız." ifadesini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber ÇETKODER, 27 ilde hileli et satışına karşı gönüllü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER