Deneyin başlamasının ardından bir hata sinyali alınması üzerine sistemler durduruldu. Sistemlerin yeniden başlatılacağı, çarpışmanın öğlen saatlerinde gerçekleşmesinin mümkün olabileceği belirtildi.
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı yetkilileri, proton huzmelerinin, 27 kilometrelik oval tünelde her iki yöne doğru harekete geçirilerek hızlandırılacağını ve sonunda çarpıştırılacağını bildirdi.
Avrupa Nükleer Araştırma Teşkilatı (CERN) Genel Direktörü Rolf-Dieter Heuer, yaptığı açıklamada,
deneyden ancak aylar sonra bilimsel keşiflerin yapılabileceğini söyledi.
Bilgisayarların, çarpışmalar sonucu ortaya çıkan muazzam miktardaki veriyi çözümlemek zorunda kalacak olmalarını gecikmenin nedenleri arasında sayan Heuer, araştırmacıların, 2010 yılının sonunda bilim adamlarının evrenin yüzde 26'sını oluşturduğuna inandıkları karanlık madde hakkında keşifler yapacaklarını
ümit ettiklerini belirtti.
Bilim adamları, uzak galaksilerdeki ışık bükülmesi ve olduğu varsayılan kayıp kütleyi açıklamak amacıyla kuramsallaştırılan karanlık maddenin, galaksilerin daha hızlı dönmesini sağladığına inanıyor.
Ancak yüzde 4'ü görünebilir maddeden oluşan evrenin geriye kalan yüzde 70'lik kısmını oluşturan ''karanlık enerji'' adı verilen farklı bir oluşumun ise uzay ve zaman arasında eşit olarak dağılmış boşlukla ilişkili olduğu düşünülüyor.
Karanlık enerjinin evrenin genişlemesini hızlandırdığına inandıklarını ifade eden bilim adamları, CERN çarpıştırıcısıyla yapılacak deneyin uzay ve zamandaki gizli boyutlara da ışık tutacağı, bu alanda da yeni keşifler yapılmasına imkan sağlayabileceği görüşünü dile getiriyor.
AA