Çerkesler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaokul ve imam hatip ortaokullarında Çerkesce (Adıge) seçmeli ders eğitiminde resmi Kiril alfabesinin yanı sıra Latin hafleriyle hazırlanan ikinci müfredatı kabul etmesine tepki gösterdi.
Çerkesler, seçmeli ders eğitiminde uygulanan müfredatın ana vatanları Kafkasya'da 80 yıldır kullanılan resmi Kiril alfabesi olduğunu belirterek, Latin alfabesine tepki gösterdi.
Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanan müfredat 7 Eylül 2012'de, daha sonra Adige Dil Derneği tarafından Latin hafleriyle hazırlanmış ikinci bir müfredat ise 27 Şubat 2015 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girdi.
Bunun üzerine Çerkesler yine eski müfredatla eğitim verilmesini isterken, Latin harflerle eğitimi kabul etmedi. Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Çerkes Dernekleri Federasyonu üyesi Çerkesler, yönetmelikten dönülmesini istedi.
Basın açıklaması yapan Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Metin Kılıç, ana vatanları ile bağlarının kopmaması ve anavatanlarında şu ana kadar üretilmiş binlerce materyalin değerlendirilmesi açısından kendi alfabelerinin çok önemli olduğunu belirtti. Kılıç, diasporada yaşayan bütün Çerkeslerin tek bir alfabe ile anlaşabilir olması çok önemli olduğunu söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı müfredat uygulamalarında her dersin tek müfredatı ve tek alfabesi olduğunu anlatan Kılıç, "Değil bir dil dersinin nakış dersinin bile tek bir müfredatı vardır. Ancak bu gün bakanlık tarihinde bir ilk yaşanmış ve ortaokullardaki Çerkes (Adıge) dili seçmeli dersinin iki ayrı müfredatı ve iki ayrı alfabesi olmuştur." dedi.
Bu durumun müfredatta birlik ilkesine aykırı olduğunun belirten Kılıç, şunları söyledi: "Mecbur bırakıldığımız durum, Bulgaristan veya Yunanistan'da yaşayan Türkleri Türkçeyi resmi Latin alfabesi yerine Kiril alfabesi veya Yunan alfabesi ile öğrenmeye zorlamak ile benzer bir durumdur. İçine düşürüldüğümüz durum, Osmanlıcayı Latin harfleri ile öğretmeye benzer bir durumdur. Buradan milli eğitim yetkililerine sesleniyoruz: sadece belki daha kolay öğretilir diye Osmanlıca dersi için Latin harflerle hazırlanmış müfredatı kabul eder misiniz? Sadece öğrencilerin bildiği harflerden diyerek Arapçanın öğretiminde Latin harflerle hazırlanmış bir müfredatı kabul eder misiniz?"
Latin harflerle müfredatın seçmeli Adıge dili eğitimine vurulmuş bir darbe olduğunun altını çizen Metin Kılıç, şöyle devam etti: "Latin harflerle müfredat seçmeli Adıge dili eğitimine yapılan bir sabotajdır. Milli Eğitim Bakanlığını kararlarını geri çekmeye ve müfredatın uygulamasını iptal etmeye çağırıyoruz."
Latin alfabesiyle oluşturulmuş henüz bir materyalin dahi bulunmadığını anlat Metin Kılıç, "Milli Eğitim Bakanlığı bununla ilgili nasıl bir eğitim programı uygulayacak onu da merak ediyoruz doğrusu. Bu güne kadar tek bir sayfa bile yazılmış bir belge yoktur. Bu güne kadar ki 80-100 yıllık anavatanımızdaki bütün bilgiler ve basılmış yayınlar hepsi gözardı edilmiştir. Bu uygulama ile o yüzden bu yönetmeliğin geri çekilmesini ve uygulamanın eski haliyle devam etmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.
Çerkes Dernekleri Federasyonu genel başkan yardımcısı Metin Kılıç, aksi takdirde Türkiye'de ki Çerkeslerin en örgütlü kuruluşu olan Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) tarafından kararın iptali için hukuki mücadele başlatacaklarını sözlerine ekledi.
CİHAN