Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin katkıları ile düzenlenen 'Fotoğraflarla Parlamento'nun 95 Yılı' sergisinin açılışını yaptı. Eski Meclis başkanlarından İsmet Sezgin'in de katıldığı sergi açılışında Çiçek, sergide yer alan 95 fotoğrafı incelerken; cep telefonu ile Twitter'ın Periscope uygulaması üzerinden canlı yayın yapıldı.
'Fotoğraflarla Parlamento'nun 95 Yılı' sergisinde, Atatürk'ten günümüze kadar onlarca fotoğraf yer alıyor. 23 Nisan 1920'de Meclis'te açılışa dair ilk fotoğrafı inceleyen Çiçek, "Yeni teknolojiyle temizleyemedik mi?" diye sordu, ancak hayır cevabını aldı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Ahmet Türk'ün tokalaşmasına dair fotoğrafa da bakan Çiçek, "Bu olduğu an ben hastanedeydim." ifadelerini kullandı. "Bu fotoğrafların sigortası yok. Zarar vermeden çekemez misiniz?" diyen Çiçek, klasik arabası olmadığını, şu anda arabası olmadığını kaydetti.
20 bin lira peşin 240 lira taksitle araba aldığını belirten Çiçek, hayatını kaybeden CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun fotoğrafını görünce de "Allah rahmet eylesin, çok gayretli bir arkadaştı. İşini iyi yapar." ifadelerini kullandı. Meclis'teki kavgaya ait fotoğrafın önünden hızla geçen Çiçek, uyuyan vekillerin fotoğrafının yer aldığı kareyi görünce de "Bu koltuklar çok amaçlı." dedi.
Sergi açılışında konuşan Çiçek, özellikle haberlerde sıralamalar yapılırken TBMM'nin gözardı edildiğine dikkat çekti. Meclis'in protokoldeki yerine gereken hassasiyetin gösterilmediğini belirten Çiçek, "Bu, birazda tarihe ilgisizliğimizden kaynaklanıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en başta gelen kurumu TBMM'dir. Dünya tarihinde bu ilktir. Başka ülkelerde, önce devlet sonra parlamento var. Türkiye'de ise önce TBMM var. TBMM, 23 Nisan 1920'de Ankara'da ilk çalışmalarına başlıyor. Ordu yok, devlet yok. Sadece TBMM var. Orada görev yapan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milli mücadelenin kahramanları; rahmetle, şükranla andığımız 115 milletvekili var. İlk oluşan devlet kurumu TBMM. Sonra ordu kuruluyor, sonra devlet kuruluyor. Meclis'in bu önemine herkesin dikkat etmesi gerekir. Bu noktalarda gerekli hassasiyet gösterilmiyor." diye konuştu.
Sergi için emeği geçenlere teşekkür eden Çiçek, fotoğraflarla zaman tünelinden geriye doğru giderek Meclis'te bu süre içinde neler yaşandığını hatırlama imkanı elde edildiğini ifade etti. Fotoğrafların her 5 yılda bir sergilendiğini anlatan Çiçek, şöyle devam etti: "Bu fotoğraflara baktığımızda bazı yıllarla ilgili elde henüz yeterli belge bulunmadığı görülüyor. Ümit ediyorum ki 5 yıl sonra, Meclis'in kuruluşunun 100. yılını kutladığımızda, 1920, 1921 diye başlayan ve 2023'e kadar her yıl için en uygun görülen fotoğraflarla sergi açalım. Sergideki fotoğrafların her birinin arkasında önemli olaylar var. Fotoğraflar, yakın siyasi tarihin önemli hatıralarını yansıtıyor. Bazılarından belki üzüleceğiz, Meclis'teki kavga görüntüleri var. Ama ne yapalım, bu Meclis'in yaşadığı olaylar. Bir daha yaşanmaması arzu edilir." CİHAN