Terme'de çeltik üreticileri, kötü geçen hasat sezonuyla birlikte verim ve rekolte düşüklüğüne neden olan eski tohumların yerine yeni bir yerli tohum ve ıslah çalışmaları için çalıştay çağrısında bulundu.
Samsun'un Terme ilçesinde çeltik üreticileri zararlarını ortadan kaldıracak çalışmalar yapılması için yetkililere çağrı da bulundu. Yeni bir yerli tohuma ihtiyacın olduğunu belirten üreticiler, "15 yıldır ektiğimiz tohum artık bizim ihtiyacımızı karşılamıyor onun için yeni bir tohuma acil olarak ihtiyacımız var." diye konuştu.
Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, "Bu yıl çeltik üreticimiz umduğunu bulamadı. Hastalık ve randıman sorunu yüzünden çoğu çeltik tarlasına hasada bile gidilmedi. Çeltik üretim maliyetleri ve yaşanan hastalıklara bakınca bizim yeni bir tohuma ihtiyacımız olduğu artık anlaşıldı. Çünkü 15 yıldır bu tohum her türlü hastalığa karşı direnç kaybederek verim kaybına neden olmakta, özellikle de ilaç yapılan tarlalarda ilaçların dahi işe yaramadığı saptandı. Tüm bu problemleri değerlendirdiğimizde acil olarak önlem alınması gerekli. Çoğu üretici ekimi bırakarak çeltik arazisini başka ürün ekerek değerlendirmeye başladı. Özellikle de fındığın fiyatındaki artış, çiftçiyi fındığa yönlendirdi. Terme'nin pirinci bizim için eşsiz bir değer bu değere sahip sahip çıkmak için her ortamda çeltik üreticilerimizin sorununu dile getirip biran önce çözüm yolları bulunması için çalışmalara başlayacağız." diye konuştu.
Çeltik üreticisi Ali Bülbül de "Bu sezon yerli tohumda çok sıkıntı çektik, yetişme döneminin her evresinde sıkıntı yaşatan bu tohum üreticinin artık ihtiyacını karşılamıyor. 15 yıldır 'Osmancık 97' eken üreticiler var ve çoğu hasat bile yapmadı. Hastalık ve sam yüzünden % 35 randıman bile vermeyen araziler mevcut. Bu arazi sahipleri hasat yapma ihtiyacı bile duymadı. Maliyeti kurtarmak bir yana zarar bile edenler oldu. Bizde bu sorunlarımızı dillendirerek yeni bir yerli tohum ihtiyacımızın olduğunu düşünüyoruz. Bizleri ithal çeltiklere mahkum etmemeleri için yetkililerden çeltik üreticileri için çalıştay yapılarak çözüm yolları ve öneriler bekliyoruz. Bu gün burada Ziraat Odasına gelerek sorunlarımızı aktardık. Bu çağrılar üzerine bölgede bir çalışmanın biran önce başlatılmasını istiyoruz." dedi.
CİHAN