Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile yaşanan uçak krizi sürecinde Türkiye tarafından gerekli cevapların verildiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Rusya ile bölgesel ve küresel konulardaki bazı yaklaşımlarımızın örtüşmediğini başından beri biliyorduk" dedi. Ayrıca Çavuşoğlu, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin ikili ilişkilerin geliştirilmesi adına Türkiye'ye geleceğini duyurdu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Dışişleri Bakanlığı'nın bütçe, kesinhesap ve Sayıştay Raporu görüşülmesine başlandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, komisyon üyeleri ile tek tek tokalaştıktan sonra bakanlığın çalışmalarına dair bir sunum yaptı.
ABD ile bazı konularda görüş ayrılıklarına sahip olmakla birlikte müttefiklik çerçevesinde sıkı bir işbirliğinin takip edildiğini aktaran Çavuşoğlu, Rusya ile ilişkiler konusunda ise şunları söyledi: "Rusya ile bölgesel ve küresel konulardaki bazı yaklaşımlarımızın örtüşmediğini başından beri biliyorduk. Yine de bu ülkeyle ilişkilerimize stratejik bir bakışla yaklaşıyorduk. Özellikle ticaret ve enerji alanlarında yararlı bir işbirliği geliştirdik Rusya ile. 24 Kasım 2015 günü yaşanan hadisede hedef Rusya değildi. Hedef; ülkemiz hava sahasını ihlal eden bir uçaktı. Biz sadece angajman kurallarını uyguladık. Hadiseden sonra da itidalli bir politika izliyoruz. Rusya ise Türk halkına zarar vermeyi amaçlayan bir siyaset takip etti."
'RUSYA'NIN KIŞKIRTMALARINA GEREKLİ CEVABI VERDİK'
Uçak krizi ile birlikte Rusya'nın Türkiye'yi hedef alan bir karalama kampanyası yürüttüğünü savunan Çavuşoğlu, "Bizi kışkırtmaya çalıştı. Elbette gerekli cevaplarımızı verdik. Ama biz serinkanlılığımızı hala koruyoruz. Diyalog kapısını açık tutuyoruz." dedi.
'SURİYE'DE İHTİLAF, BÖLGEDE MEZHEPSEL BİR ÇATIŞMAYA DÖNÜŞEBİLİR'
Dünyada en fazla sığınmacı barındıran ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Suriyeliler için yaklaşık 10 milyar dolar harcadıklarını söyledi. Göçmen kaçakçılığıyla ciddi bir şekilde mücadele edildiğini kaydeden Çavuşoğlu bu çerçevede 92 bin göçmenin insan kaçakçılığının elinden kurtardıklarını belirtti. Çavuşoğlu, "Bugün Suriye'deki ihtilaf, bölgede mezhepsel bir çatışmaya dönüşme riski taşıyor. Rusya'nın askeri müdahalesi ile daha da artıyor. Rusya, terörle mücadele kisvesi altında DAEŞ hedeflerine karşı göstermelik birkaç operasyon düzenledi. Ancak esas hedef olarak Suriyeli muhalifleri belirledi." ifadelerini kullandı.
'SURİYE KONUSUNDA KRİTİK BİR DÖNEME GİRDİK'
Suriye'deki sorunun DAEŞ'a indirgenmesinin yanlış olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Suriye'deki ihtilaf son bulmadan DAEŞ'i ortadan kaldıramayız. DAEŞ'i ortadan kaldırsak bile başka terör örgütleri ortaya çıkabilir. Dolayısıyla bu sorunun temeline inmemiz lazım. Siyasi istikrarı sağlamamız lazım. Bugün Suriye konusunda kritik bir döneme girdik. Muhaliflerle rejim arasındaki ilk dolaylı görüşmeler Cenevre'de başladı. Ancak yaşanan tıkanma üzerine ve Rusya'nın saldırılarının devam etmesi üzerine görüşmelere ara verildi." Çavuşoğlu, Cenevre'deki görüşmelerin Türkiye olarak yakından takip edildiğini de aktardı.
'IRAK YÖNETİMİ BİRAN ÖNCE MEZHEPÇİLİKTEN UZAKLAŞMALI'
DEAŞ'la mücadele kapsamında Irak'la yakından ilgilendiklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Musul'un geri alınması ile mesele Irak'ta maalesef bitmeyecek. Irak hükümeti siyasi alanda bazı olumlu adımlar atmadığı müddetçe DAEŞ veya benzeri terör yapılanmalarından kaynaklanan risk devam edecektir. Biran önce mezhepçilikten uzak, kapsayıcı ve demokratik bir siyasi yapıya kavuşması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
DAVUTOĞLU'NDAN İSRAİL VE MISIR İLE NORMALLEŞME AÇIKLAMASI
Komisyon üyelerine yaptığı sunumda İsrail'le ilişkilerin normalleşme süreciyle ilgili Çavuşoğlu, normalleşme için 3 şart ortaya koyduklarını hatırlattı. Çavuşoğlu, "İsrail Başbakanı özür diledi. İlk şartımız böylece yerine gelmiş oldu. Şimdi diğer iki şartın yerine getirilmesini bekliyoruz. Bu manada da görüşmeler devam ediyor." diye konuştu. Mısır'daki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini ifade eden Çavuşoğlu, "2016 yılında Mısır'la ilişkilerimizin normalleşmesine imkân verecek bir ortam oluşmasını temenni ediyoruz." dedi.
'KISA VADEDE AB'DEN İKİ HEDEFİMİZ VAR'
Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik hedeflerine uygun olarak ülke içindeki reformlara devam edildiğini savunan Çavuşoğlu, son dönemde Türkiye-AB ilişkilerinde önemli bir ivme yakaladıklarını dile getirdi. "Kısa vadede iki hedefimiz var." diyen Çavuşoğlu, "Birincisi; AB ile müzakerede yeni fasılların açılması ve üyelik konusunda somut adımların atılması. İkincisi ise bakanlığımızın da yakından takip ettiği, vatandaşlarımızın Schengen alanına yapacakları seyahatlerde vize uygulamasının 2016 yılında kaldırılması. Yani anlaştığımız üzere ekim ayında vizelerin Schengen ülkelerine kaldırılması." ifadelerini kullandı.
'İRAN CUMHURBAŞKANI RUHANİ TÜRKİYE'YE ZİYARET EDECEK'
İran'la ilişkilerden de söz eden Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle dedi: "İran'ın bölgesel politikalar bağlamında kendisinden beklenen yapıcı tutumu henüz sergilemediğini görüyoruz. Bölgesel konulardaki görüş ayrılıklarımızı İran'la samimi bir şekilde konuşuyoruz. İkili ilişkilerimizi geliştirmek için çaba sarf ediyoruz. Önümüzdeki süreçte İran'dan Türkiye'ye -daha önce biz ziyaret etmiştik- önce dışişleri bakanı sonra İran Cumhurbaşkanı ülkemize ziyaret gerçekleştirecek. İlişkilerimiz daha da geliştirmek istiyoruz." CİHAN