Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İncirlik Üssü'nün açılıp açılmayacağına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, "İncirlik Üssü şu ana kadar bu anlamda açılmadı. Bu ileriki aşamada gerçekleşecektir. Bir Bakanlar Kurulu kararımız vardır. Bunun da yürürlüğe girmesi gerekiyor." dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bakanlıkta gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi. "Suriye'de gelinen noktanın baş sorumlusu Esad ve onun eli kanlı çevresidir." diyen Çavuşoğlu, rejimin başından beri DEAŞ'la iş birliği yaptığını ve örgütün Suriye'de palazlanması için ortam hazırladığını söyledi. Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Gelinen noktada bu tehdit çok farklı bir boyut kazanmış ve başından itibaren dile getirdiği kaygılarında maalesef Türkiye haklı çıkmıştır. Ortak tehditlerle mücadele ancak ortak çaba ve eylemlerle mümkün olabilir. Ortaya çıkan tabloda ABD ile iş birliğimizi de önemsiyor ve bunun DEAŞ tehdidiyle mücadelede etkin sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Milletimiz müsterih olsun. Terör örgütü DEAŞ da Türkiye için bir tehdittir ve bu tehditle mücadelede gereken yöntem ve mekanizmalar tereddütsüz bir şekilde harekete geçirilmiştir. Türkiye aklı selimle metanetle meselelerin üzerine gidecek ve bu mücadelesinde tarihinden aldığı güçle başarıya ulaşacaktır."
TÜRKİYE'NİN BU KONUDA ABD İLE BİRLİKTE ORTAK KARAR ALACAĞINI SÖYLEYEBİLİRİM
Toplantıda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, üslerin açılmasıyla ilgili bir soruya, şu yanıtı verdi: "ABD ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde Türkiye'deki birlikte tespit edeceğimiz bazı alanlar gerek insanlı gerekse insansız hava araçlarına açık olacaktır. Türkiye'de DEAŞ'la mücadelede etkin bir şekilde farklı bir boyut kazandıracaktır. Hangi alanların kullanılacağı, hangi alanlarda bazı bölge ülkelerinin ve ABD'nin uygun göreceği bölge ülkelerinin ve müttefiklerin katılacağı alanlar konusunda çalışmalar devam ediyor. Daha önce de olduğu gibi, eğit donat programında olduğu gibi tüm kararları birlikte veriyoruz. Bazı ülkelerin talepleri olabilir ama Türkiye'nin bu konuda ABD ile birlikte ortak karar alacağını söyleyebilirim. Yani, ABD ve Türkiye dışında hangi ülkelerin bu üsleri kullanacağı ve konuşlanacağı konusunda kararı birlikte vereceğiz. Bazı bölge ülkeleri ve koalisyonun içindeki bazı ülke müttefikleri olabilir. Örneğin, eğit donat konusunda İngiltere'nin talebi olmuştu ve İngiltere'nin bu talebini ABD ile birlikte olumlu karşılamıştık ve hukuki süreç başladı."
TÜRKİYE DAHİL MÜLTECİLERİN KENDİ TOPRAKLARINA DÖNMESİ ORTAK ARZUMUZDUR
Amacın DEAŞ tehdidini ortadan kaldırmak olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı: "DEAŞ tehdidini Suriye içinde ve hatta Irak'ta ortadan kaldırdıktan sonra da zaten kendiliğinden güvenli bölgeler de oluşacaktır. Biz başından beri Suriye ve Irak'ta istikrarın gelebilmesi için Suriye'de bir güvenli bölgenin oluşturulması ve uçuşa yasak bir bölgenin de oluşturulmasını savunageldik. Suriye'deki çözümün siyasi olduğunu da her zaman vurguladık. Oluşturulacak güvenli bölgelere özellikle Türkiye'deki ve komşu bölgelerdeki mülteciler Suriye için de Irak için de yerinden edilmiş insanların yerleştirilmesi gerektiğini de söyleyegeldik. Dolayısıyla bu operasyonlar sonucunda DEAŞ'tan temizlenen bölgeler güvenli bölge olacak. İnsanlar da evlerine dönme imkanı bulacaktır. Gerek yerinden edilmiş insanların gerekse yurt dışında yaşayan insanların Türkiye dahil mültecilerin kendi topraklarına dönmesi ortak arzumuzdur."
BU İLERİKİ AŞAMADA GERÇEKLEŞECEKTİR
'İncirlik Üssü resmen kullanılmaya başlandı mı?' sorusuna karşılık Çavuşoğlu, şöyle dedi: "İncirlik Üssü şu ana kadar bu anlamda açılmadı. Hem DEAŞ hem PKK'ya karşı operasyonlarımız tamamen kendi imkanlarımıza kendi güçlerimizle yapılmıştır. Yani milli operasyon olmuştur. İncirlik Üssü ABD ve diğer koalisyon güçlerine bu anlamda açılmamıştır. Bu ileriki aşamada gerçekleşecektir. Bir Bakanlar Kurulu kararımız vardır. Bunun da yürürlüğe girmesi gerekiyor.
Üsler kullanıma açıldıktan sonra gerek ABD gerekse diğer koalisyon içindeki ülkelere açılacaksa bu üslerin kullanımı sırasında personel de olacak. Personel olmadan sadece insansız hava araçları kullanılır. Dolayısıyla personel de gelecek."
TÜRKİYE, ULUSLARARASI HUKUK ÇERÇEVESİNDE TÜM HAKLARINI KULLANACAKTIR
'Bir sonraki operasyonlarda Suriye hava sahası kullanılacak mı?' sorusuna Çavuşoğlu, "Türkiye kendisine karşı oluşan tehditleri yok etmek ve mücadele etmek için uluslararası hukuk çerçevesinde tüm haklarını kullanacaktır. Tehdit nerede ve nasıl oluşursa Türkiye buna karşı, zaten hazırlıklarımız da bu yöndedir. Her türlü tehdide karşı nereden gelirse gelsin mücadele edecek kabiliyete de sahibiz. Uluslararası hukuk çerçevesinde nereden kaynaklanıyorsa orada da mücadele yapmaya hazırız." diye cevap verdi.
CİHAN