Çavuşoğlu-Blinken görüşmesinde F-16, NATO ve yaptırımlar konuşuldu
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Şubat 20 2023
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ortak basın açıklaması düzenledi.
Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Toplantıda F-16, IŞİD-PKK ve Rusya yaptırımları konuşuldu.
‘F-16 alımına şart koşulmamalı’
Bazı ABD’li senatörler Türkiye’ye F-16 satışına karşı çıkıyor. Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamadığı durumda da ABD’nin Türkiye’ye F-16 satmayacağı konuşuluyor.
Çavuşoğlu, F-16 uçaklarıyla ilgili ABD Kongresi’nde bazı senatörlerin yazdığı mektuptan haberdar olduklarını, heyetleriyle Kongre üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek şunları dedi: “ABD yönetimi de kararlı bir şekilde duruş sergiler ve Kongre üzerinde birlikte çaba sarf edersek bunu aşabileceğimizi düşünüyorum. Birbirinden bağımsız iki konunun yani özellikle iki ülkenin NATO üyeliğinin F-16 alımına şart koşulması doğru olmaz, adaletli de olmaz. İkisi farklı konu. İkisinin de şartları var. Kendi temelinde devam eden müzakereler var. Dolayısıyla ikisini birbirine şart koşmak doğru bir yaklaşım olmaz. Ya da şartlara bağlanarak bizim F-16 almamız da zaten mümkün olmaz. Elimizin kolumuzun bağlanmaması lazım. Bu konuda ortak duruş sergilemek yani Türkiye ve ABD yönetimi olarak bence kritik öneme haizdir.”
Blinken’sa Joe Biden yönetiminin F-16 satış ve modernizasyonu konusunda destek verdiğini belirterek, bu konuda Kongre’ye resmi bildirimde bulunmadan özel olarak bir değerlendirme yapmanın doğru olmayacağını söyledi. Blinken, şu anda çalışmaların devam ettiğini aktardı.
‘IŞİD’e karşı PKK kullanılmamalı’
Çavuşoğlu, IŞİD’e karşı mücadelede Kürt güçlerinin desteklenmemesi gerektiğini söyledi: “NATO için bugün iki tane tehdit var. Birinci tehdit Rusya, ikinci tehdit terörizm. D
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine giderken gözaltına alındı2.Bu kez İzmit'e İHA düştü.3.KHK'lıları ilgilendiren önemli haber: AİHM başvuru kriterlerini değiştirdi işte detaylar!4.Geceyarısı gözaltına alınan Gültekin hakkında karar verildi!5.26 şirkete operasyon! Çok sayıda gözaltı var
6.İtirafçı, Mehmet Akif Ersoy soruşturmasında Soylu'nun adını da verdi!7.Kahramanmaraş'ta yürekleri ağızlara getiren deprem!8.Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran hakkındaki suçlamalar belli oldu: 'Geliyorum' dedi9.Amerika hayali kuranlar şokta: ABD Green Card programını süresiz olarak askıya aldı!10.Gökçek mahkeme zoruyla tahliye edildi, şimdi de anahtarları vermiyor!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER







