Çankırı'da 3 ilçe kuduz karantinasına alındı. Kurban bayramının yaklaşması ile hayvan üreticilerinin mağdur edilmemesi için çalışmalar sürüyor. Atkaracalar ilçesi Meclis Üyesi Ahmet Ulusoy'un hayvan giriş ve çıkışlarının durdurulmasından dolayı üreticinin zor durumda kaldığını ifade ederek gündeme taşıdığı kuduz vakalarına ilişkin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür yardımcısı Nuri Ustaoğlu bilgi verdi.
Karantina ile ilgili bilgi veren Ustaoğlu, "İlimizde son zamanlarda özellikle 3 ilçemizde kuduz vakasına rastlanmıştır. Kuduz hastalığı bütün sıcakkanlı hayvanlarda görülebilir. Bu hastalık beyne yerleşir ve ölüme yol açar. Orta ilçemizde 4 köyde görülmüştür. Dodurga köyü, Karaağaç Köyü, Sakarcaören Köyü ve merkez yaylamızda toplam 11 işletmemizde 22 hayvan etkilendi." dedi.
Genelde vakaların yaban hayatı ile bulaştığını düşündüklerini vurgulayan Ustaoğlu, "Yaban hayatından alınan bir ısırıkla sığırları etkiliyor. Kesinlikle geri dönüşümü ve tedavisi olmuyor. Hayvan ya imha ediliyor. Ya da kendiliğinden ölüyor. Ölen hayvanlara devletimiz tarafından tazminat ödenmiştir." ifadelerini kullandı. Ustaoğlu şunları kaydetti: "Kurşunlu ilçemizde Dumanlı, Köpürlü ve Hocahasan köylerinde görüldü. Atkaracalar ilçesinde Çardaklı beldesinde, Şabanözü'nde de Karamusa köyünde göründü. Kuduzun tehlikeli olan yanı insanlara geçmesi, insana bulaşabilen bir hastalık olmasıdır. Genellikle hayvan ısırması, tırmalaması ve salyasıyla bulaşıyor. Isırılan yer beyne ne kadar uzak ise hastalık hayvanda o kadar sonra meydana geliyor. Hayvan yaban hayatı ile temasta ya da bir köpek tarafından ısırıldıktan sonra vaka hemen ortaya çıkmıyor. Bu süre sığırlarda 3-6 aya kadar çıkabiliyor. O yüzden 6 aya kadar karantina koyuyoruz.Bakanlığımız yukarıdan uçakla ağız yoluyla ilaçlama başlattı. Bu ilaçlama kapsamında Çankırı yoktu. Bu sene Çankırı'yı da dahil edecekler. Orman ve yaban hayatıyla geçiş olabilecek her yere bu ilaçlamadan yapacağız. 2014 yılında Ankara ve Çorum'da da yoğun vakalar vardı. Ankara'da 30-40 arası bir işletmede bu hastalık oldu ve bu hastalık 2 yılda çözülebildi. Bu hastalığın en etkin çözümü etkin bir aşılama yapmaktır. Gerekli duyurular yapılarak karantina olan bölgelerde kedi, köpek aşılaması yapılmıştır. Şüpheli hayvanlardan sürekli numune alınarak gönderilmektedir. Halk Sağlığı Müdürlüğü hayvanlarla teması olacak çoban, bakıcı gibi insanları aşıladı."
CİHAN