Çankaya Köşkü'nün Başbakanlığa devrine dava açılıyor


ANKARA (CİHAN)- Çankaya Köşkü, Cumhuriyet'in kurulmasından bu yana Cumhurbaşkanlığı Resmi Konutu olarak kullanıldı. Ancak Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Atatürk Orman Çiftliği arazisine inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı bu amaçla kullanılmaya başlandı. Çankaya Köşkü ise Başbakanlığa devredildi. Koruma Kurulu tarafından yerleşke içerisinde bulunan Mareşal Fevzi Çakmak Köşkü'nün de lojman haline dönüştürülmesine karar verildi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, söz konusu devir işlemine ve koruma kurulu kararına dava açacağını duyurdu.

Çankaya'da bulunan Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin Atatürk Orman Çiftliği'ne taşınmasıyla birlikte Çankaya Köşkü'nün başbakanlığa devredilmesine Mimarlar Odası Ankara Şubesi dava açmaya hazırlanıyor. Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü bellek mekanıdır. Anı değeri ve simge değeri vardır. Tarihsel olaylara sahne olmuş bu mekanların işlevlerinin değiştirilerek belleklerden silinmesi kabul edilemez." dedi.

"TOPLUMSAL HAFIZA SIFIRLANIYOR"

6 Mart tarihinde yapılan Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu toplantısında, Cumhurbaşkanlığı Çankaya köşkünde bulunan tescilli yapıların Başbakanlığa devredilmesi, yerleşke içerisinde bulunan Mareşal Fevzi Çakmak köşkünün lojman haline dönüştürülmesi kararlaştırıldı. Bu karara dava açacaklarını ifade eden Candan, şunları söyledi: "Atatürk Orman Çiftliği'nde Atatürk'ün vasiyeti ihlal edilerek yasadışı şekilde kamusal alan gasp edilerek yapılan kaçak saray sadece bir bina değildir. Tarihsel belleğimizin yok edilmesidir. Cumhurbaşkanlığı'nın kaçak saraya taşınmasıyla birlikte, toplumun belleğinde Cumhurbaşkanlığı kavramı değiştirilmiştir. Çankaya Köşkü bellek mekanıdır, Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü yerleşkesi alanı ve yapıların büyük bölümü tescillidir. Orada, tarihsel olaylar yaşanmıştır, simgesel bir değeri vardır. Anı değeri vardır. Bir kültürel mirası yok etmek sadece yıkmakla olmaz, içeriğini boşaltmak, işlevsizleştirmek, izlerini silmek de yok etmektedir. Çankaya Köşkü'nün Başbakanlığa devredilmesi ile toplumda bir bellek sıfırlanmaya çalışılmaktadır. Çankaya Köşkü'nün başbakanlıkla birlikte anılması, tarihin ve Cumhuriyetin izlerinin mekansal olarak silinmesidir. İnsanların hafızasına toplumun hafızasına yönelen bu yok etme ve belleksizleştirme girişimine karşı kültürel mirasın korunarak gelecek kuşaklara aktarılması ilkeleri açısından yargı yoluna başvuracağız." CİHAN
<< Önceki Haber Çankaya Köşkü'nün Başbakanlığa devrine dava açılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER