Çankaya Belediyesi Çankaya Evleri'nde kimi kursiyerler ilgi alanlarına göre resim, heykel, müzik gibi güzel sanatların çeşitli kollarında eğitim alırken kimileri de İngilizce, Fransızca, Almanca gibi ikinci bir dil öğrenmek üzere derslere katılıyor.
Ancak dil dersleri arasında öyle bir ders var ki, kursiyerlerin kimileri, akrabaları sadece o dili bildiği için kimileri de sadece o dili bilenlerin kendi dünyalarında kapalı kalmaması için öğreniyor.
Maltepe Çankaya Evi'ndeki dersin eğitmeni Arzu Güzelli, engelli bireylerin toplumun bir parçası olduğunu vurgulayarak, işaret dilini öğrenmenin önemine değindi. "Bir İngiliz'le konuşmak için İngilizce öğrenmek ihtiyaçsa, engelli bir bireyle iletişim kurmak için de işaret dilini öğrenmek ihtiyaç." diyen Güzelli, kursiyerlerin yeni bir dil öğrenir gibi çalıştıklarını, dersin harfleri öğrenmekle başladığını ve öğrencilerin kurs bitiminde işaret dilinde konuşabiliyor olacaklarını ifade etti.
'KAPALI KALMAK ZORUNDA DEĞİLLER'
Eğitim gören Sema Alemdar adlı öğrenci (23), "Ben toplu taşım araçlarında ya da yolda gördüğüm işaret dilini kullanan bireylerle iletişim kurabilmek istiyorum. Sorularını yanıtlayabilmek, kendi dünyalarında kapalı kalmak zorunda olmadıklarını hissettirmek istiyorum." dedi.
Ev hanımı olan Sülviye Kalyoncu (43) ise şöyle konuştu: "Ben ilköğretim öğrencisiyken, işitme engelli bir arkadaşım vardı. Sanırım onun da etkisiyle hep merak ettim nasıl bir dil olduğunu. Burada eğitimin verildiğini öğrenince de hemen geldim."
Engelli akrabaları olduğunu belirten Filiz Kara (47), "Benim engelli akrabalarım var. Şehir dışında yaşıyorlar ancak, günümüz teknolojisi sayesinde görüntülü olarak konuşabileceğiz. Yani benim onlarla iletişim kurabilmem için işaret dilini öğrenmem şarttı." ifadelerini kullandı.
Şenay Küçüknarin (45) ise "Biz toplumda işitme engellilerle bir arada yaşıyoruz, herhangi bir yardıma ihtiyaçları olsa onları nasıl anlayacağız? İyi ki burada işaret dili eğitimi var ve bizler öğreniyoruz." diye konuştu.
CİHAN