CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Turgutlu ilçesindeki Gediz havzasının ortasında bulunan Çaldağı bölgesinde yapılması öngörülen sülfürik asit üretim tesisi ve nikel madeni işletmesi için yürütmeyi durdurma talebiyle açılan davanın duruşmasının, 10 Şubat 2016 Çarşamba günü görüleceğini bildirdi. Özel, yürütmeyi durdurma kararı çıkmazsa 2 milyon ağacın kesileceğini ileri sürdü. Şu ana kadar ise 160 bin ile 250 bin arasında ağaç kesildiğini söyledi.
Grup Başkan Vekili Özel, "İkinci ÇED uygulanırsa bu şirket 6 milyar dolar kazanana kadar 2 milyon tane ağaç kesilecek. Alınan yargı kararlarına rağmen şirket, doğrudan hükümetten garantili olduğu için ne yargı dinliyor ne bir şey, çalışmalarına devam ediyor. Piyasa değerine baktığımızda, toplamda yıllarca bu işi yaptıktan sonra 6 milyar dolar kazanacak. Şirketin bu işten 1,5 milyar dolar kâr elde etmesi bekleniyor. Manisa ovasının tarım geliri düşünüldüğünde, yıllık 2 milyar zarar olması ve özellikle çekirdeksiz kuru üzüm gibi ürünlerde, ovanın marka değerini kaybetmesi söz konusu." dedi.
Burada dünyanın en büyük asit üretim fabrikasının kurulacağını, açık liç yöntemiyle ortaya çıkacak pasa ve artıklar yüzünden Gediz ovasının asit yağmurları ve zehirle karşı karşıya kalacağını söyleyen Özel, "Ayrıca kullanılacak su miktarı düşünüldüğünde hem Gediz'in suyu kullanılacak, hem ovanın bütün suyu çekilecek, hem de atık olarak ortaya çıkacak sular Manisa'yı, Turgutlu'yu ve Gediz kanalıyla İzmir'in ovalarını zehirleyecek. Burada kanser vakalarında ortaya çıkabilecek yüzde 10'luk artış, sosyal güvenlik sistemi üzerine çok büyük bir yük getirecek, hem de çok sayıda insan hayatını kaybedecek. Anne karnındaki cenine vereceği zarar da düşünüldüğünde, nesli ideolojik olarak dindar mı kindar mı diye yetiştirelim tartışması yapanlara şunu hatırlatmak gerekiyor, önce beş parmaklı, iki kollu, iki kulaklı bir nesil yetiştirmemiz gerekiyor." diye konuştu.
CHP Milletvekili Özel, bugüne kadar söz konusu maden şirketinin beş defa el değiştirdiğine dikkat çekerek, "İlk ÇED raporunda, nikelin açık liç sistemiyle çıkarılacağı belirtiliyordu. İkinci ÇED raporunda ise atmosferik tank liç yöntemiyle çıkarılacağı belirtiliyor. Sonuçta zehirli gazlar yine atmosfere karışacak. ÇED üzerinde yapılan rötuşlar ise sadece işletmeyi, kendileri için daha kârlı bir hale dönüştürmeye çalıştıklarını gösteriyor." dedi. CİHAN