Büyükelçilik makamı eski vekiller ve bürokratlara yeni koltuk oldu
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Ekim 18 2018
AKP iktidarı içeride derin bir ekonomik, dışarıda da birbiri ardına patlayan siyasi krizlerle karşı karşıya. Seçim sürecinde Almanya ve Hollanda ile kopan ilişkileri onarmaya çalışırken, Suudi Arabistan ile Cemal Kaşıkçı krizi patladı. ABD ile Rahip Brunson krizi çözülmeye çalışılırken, Rusya ile ilişkiler inişli çıkışlı bir seyirde. Bütün bunların ortasında AKP devleti eş-dost-akraba devletine dönüştürmeye devam ediyor.
Dışişlerine hariciyeci olmayanların atanmasının yolu 2013 yılında açıldı. Bir torba kanun teklifiyle Dışişleri Bakanlığı’nda istisnai nitelikteki, dışarıdan yapılan büyükelçilik görevlendirmeleri için Türkiye’ye dönüşte kadro verilmesine ilişkin yasa değişikliği önergesi, AKP çoğunluğuyla kabul edildi. Bu maddeye göre, Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey kadrolarına meslek dışından da atama yapılabilecekti. Böylece atamalarda özel şartlar kalkacak, meslekten gelmeyen büyükelçi sayısı artacak, bakanlıktaki “diplomat” sayısı azalacaktı. Ayrıca, dışarıdan büyükelçi yapılanlar daha sonra bakanlıkta genel müdür veya müsteşar olarak atanabilecekti.
Bu düzenlemeyle Dışişlerinde liyakat kuralı AKP eliyle rafa kaldırılmış oldu. Dışişlerine memuriyet sınavı ile girip, bakanlık bürokrasinde yükselmenin yolu kapandı, en önemli kriter AKP’ye yakınlık oldu. Son dönemde Dışişleri kökenli olmayan çok sayıda ismin Büyükelçilik görevine atanmasının yolu böyle açıldı.
Bu düzenlemeden sonra AKP rektör atamalarında olduğu gibi, Dışişleri atamalarında da Dışişleri kökenli meslek mensuplarının yerine, AKP eski milletvekillerini tercih ediyor. DPT, TİKA, YÖK gibi kurumlarda görev yapan veya vali olan çok sayıda AKP’li bürokrat da Büyükelçi atananlar arasında. Diplomasi diplomatların değil AKP’li eski vekillerin ve AKP’li bürokratların ek işi artık.
Dışişlerinde AKP’ye yakınlık kriteriyle yapılan son atamalar şöyle;
-AKP kurucusu ve eski yöneticisi, Erdoğan'ın danışmanı ve milletvekili Şaban Dişli’nin Lahey Büyükelçi.
– 1999 seçimlerinde Fazilet Partisi’nden milletvekili seçilerek TBMM’ye giren ve yemin törenine türbanla katılan AKP’ye yakın Fazilet Partisi eski milletvekili Merve Kavakçı, Malezya Büyükelçisi.
– AKP’nin Eskişehir eski m
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine giderken gözaltına alındı2.Bomba Kulis: ''Hakan Fidan görevden alınacak. Yerine kim gelecek?''3.Ufuktaki operasyonun şifreleri AKP'li Tayyar'dan: Başkan yardımcısı sevgilisini kamu kurumuna aldırıyor4.Avrupa'da Barış Boyun suç örgütüne kapamlı operasyon!5.Geceyarısı gözaltına alınan Gültekin hakkında karar verildi!
6.26 şirkete operasyon! Çok sayıda gözaltı var7.İtirafçı, Mehmet Akif Ersoy soruşturmasında Soylu'nun adını da verdi!8.Gökçek mahkeme zoruyla tahliye edildi, şimdi de anahtarları vermiyor!9.Amerika hayali kuranlar şokta: ABD Green Card programını süresiz olarak askıya aldı!10.Bu kez İzmit'e İHA düştü.

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER

Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine...

Bomba Kulis: ''Hakan Fidan görevden alınacak. Yeri...

Ufuktaki operasyonun şifreleri AKP'li Tayyar'dan: ...

Avrupa'da Barış Boyun suç örgütüne kapamlı operasy...

Geceyarısı gözaltına alınan Gültekin hakkında kara...


