Büyükelçiler 'istenmeyen adam' ilan edilebilir mi?
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Cumartesi, Ekim 23 2021
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 ülke büyükelçisini persona non grata (istenmeyen adam) ilan edilmesi için talimat verdiğini açıklamasını yorumlayan hukukçu Kerem Altıparmak, böyle bir adımın uluslararası hukuka aykırı olacağını savundu.
İş insanı Osman Kavala’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi kararları uyarınca serbest bırakılmasını isteyen 10 ülkenin büyükelçisinin Türkiye’de ‘istenmeyen adam’ ilan edilmesi tartışması büyüyor.
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda Dışişleri Bakanlığı’na talimat verdiğini açıklaması şok etkisi yaparken, hukukçular böyle bir kararın alınıp alınamayacağını tartışıyor.
‘DEVLETLERİN ULUSLARARASI HUKUKA UYMA ÇAĞRISI YAPMASI HAK VE ÖDEVLERİ’
İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, devletlerin uluslararası insan hakları hukukundan kaynaklanan ödevlerinin ‘erga omnes’ niteliğinde olduğunu belirterek, “BM İnsan Hakları Komitesi 31 nolu Genel Görüşünde bunu ‘her devletin diğer devletlerin insan hakları ödevini yerine getirmesinde yararı vardır’ şeklinde tarif ediyor. Bu nedenle, bir devleti temsil eden büyükelçilerin, bir başka devleti, tarafı olduğu bir sözleşme uyarınca kurulmuş bir insan hakları mahkemesinin kararına uymaya davet etmesi uluslararası hukuka tamamen uygun olduğu gibi bu devletlerin bu yönde açık hak ve hatta ödevi vardır” değerlendirmesinde bulundu.
‘ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI’
Türkiye’nin büyükelçileri istenmeyen adam ilan etme kararının uluslararası hukuka aykırı olacağını kaydeden Altıparmak, “Bu hakkını kullanan devletlerin Büyükelçilerini persona non grata ilan etmek sadece stratejik olarak yanlış değil aynı zamanda uluslararası hukuka aykırı bir karar” dedi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Yandaş medya feryad figan! 'Mahallenin danası' olmaktan şikayetçiler!2.İşte en pahalısı: Katlanabilir iPhone geliyor!3.Ünlülere uyuşturucu soruşturması: Acun Ilıcalı’nın eski eşi Şeyma Subaşı gözaltına alındı4.ABD, Türkiye'deki 'büyük depremi' biliyor mu? Uzmana göre açıklama tesadüf değil!5.Özel nihayet askeri öğrenciler ve KHK'lıları hatırladı!
6.Saran baskılara dayanamadı: Fenerbahçe 'Olağanüstü Seçimli Genel Kurul'a gidiyor7.Türkiye'nin adaletsizlik rekoru: AİHM'nin 2.420 kişi için verdiği ihlal kararı ne anlama geliyor?8.Ersoy'un etkin pişmanlık oyunu tutmadı: 'Soruşturmaya katkı sağlamadı'9.İşkencecilere AYM'den kötü haber: 'İşkence suçlarında ceza ertelenemez'10.Avrupa endişeli: Oreşnik seyir füzeleri Belarus'ta aktive edildi!

ERTUĞRUL İNCEKUL

SAFVET SENİH

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

Yandaş medya feryad figan! 'Mahallenin danası' olm...

İşte en pahalısı: Katlanabilir iPhone geliyor!

Ünlülere uyuşturucu soruşturması: Acun Ilıcalı’nın...

ABD, Türkiye'deki 'büyük depremi' biliyor mu? Uzma...

Özel nihayet askeri öğrenciler ve KHK'lıları hatır...


