Burundan alınan nefes ağıza göre 2 kat fazla oksijen barındırıyor


Doğru nefes almak insan sağlığı açısından hayati önem taşıyor. Nefes yoluyla vücuda ne kadar çok oksijen girerse hastalıklara karşı direnç de aynı oranda artıyor. Uzmanlara göre ağız yoluyla değil, burunla nefes alınması gerekiyor. Burunla alınan nefeste kana karışan oksijen miktarı yüzde 80 olurken, ağızla alınan nefeste ise bu oran yüzde 40'a düşüyor. Ayrıca ağızdan alınan nefes boğazda tahrişlere sebep oluyor, vücut direncini düşürüyor.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Savaş Baykan, doğru nefes almanın sağlıklı bir yaşam için hayati önem taşıdığını belirtti. Büyük çoğunluğumuzun nefes alıp verirken ağız ya da burundan nefes aldığımızın farkında olmadığını ifade eden Baykan, "Oysa burundan nefes almak sağlığımızın için çok önemli. Vücut oksijensiz yaşayamaz. Ne kadar çok oksijen alırsak, vücut direncimiz o kadar artar ve hastalıklara karşı korunuruz. Oksijen de bedene nefes alıp vermek yoluyla yapılır. Nefes almak içinde burnumuz yaratılmıştır." dedi.

SADECE BURUNDA BULUNAN ASİT OKSİJENİ YUMUŞATIYOR DAHA ÇOK ÇOK OKSİJEN KANA KARIŞIYOR

Baykan, burundan alınan nefesle kana karışan oksijen miktarı yüzde 80, ağızdan alınan nefesle ise kana karışan oksijen miktarının yüzde 40'a düştüğünü vurguladı. Ağız yoluyla daha çok nefes alındığı inancının yanlış olduğunu dile getiren şu bilgileri verdi: " Doğru nefes alıp verme burundan olanıdır. Çünkü burunun bazı özellikleri var. Nitrik asit sadece burundan salgılanıyor. Bu asit yanıcı özelliği olan oksijeni bir nevi yumuşatarak, nemlendirerek akciğerlere gönderiyor. Böylelikle burundan nefes alındığında oksijen akciğer alveollerine kolaylıkla nüfuz ediyor. Ayrıca nefes yoluyla buruna giren alerjen, toz ve bakterileri burun yaklaşık 15 dakikada etkisiz hale getirirken, ağız yoluyla alınan nefes sonucu akciğer hava keseciklerine giren bu maddelerin temizlenmesi 120 günü buluyor. Bazen bu maddeler temizlenmeyerek hastalıklara neden oluyor. "

AĞIZDAN ALINAN NEFES BOĞAZLARI TAHRİŞ EDİYOR, GERİ TEPİYOR

Ağız yoluyla alınan nefesin büyük bir kısmının geri tepildiğini dile getiren Baykan, ayrıca boğazlarda tahrişe sebep olduğuna dikkat çekti. Baykan, "Ağızda havayı yumuşatan nitrik asit bulunmuyor. Dolayısıyla ağızdan alınan nefes oksijenin yakıcı özelliği sebebiyle boğazda tahrişe neden oluyor. Ayrıca yine boğazda nitrik asit salgılanmaması sebebiyle akciğer alveolleri oksijeni büyük çoğunluğuyla geri tepiyor. Bu sebeple vücuda daha az oksijen giriyor. Bu da vücut direncini düşürerek hastalıklara karşı savunmasız hale getiriyor." uyarısında bulundu.

BURNUNUZU MUTLAKA AÇIK TUTUN

Burun sağlığının göz sağlığı kadar önemsenmesi ve burnun mutlaka açık tutulması gerektiğinin altını çizen Baykan, burundaki sağlık sorunlarının mutlaka zaman geçirilmeden tedavi edilmesinin önemli olduğunu kaydetti. Baykan, nefes alıp vermeyi zorlaştıran burun eğriliği, geniz eti, kemik, üst solunum yolu hastalıkları gibi sorunların artık kolaylıkla tedavi edilebildiğini sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Burundan alınan nefes ağıza göre 2 kat fazla oksijen... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER