Burun kanamalarının bir çok hastalığın belirtisi olabileceğini belirten Erzurum Özel Şifa Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) uzman hekimlerinden Op.Dr. Selçuk Özkan, "Burun kanamaları önemsenmesi gereken hastalıktır." dedi.
Yaz mevsimiyle birlikte burun kanama vakalarında artış yaşanıyor. Burun kanamalarının önemsenmesi gerektiği belirtildi. Op.Dr. Özkan, burun kanamasının hastalık olmadığının ancak hastalık belirtisi olduğunu dile getirdi. Burun kanamalarının daha çok 2-10 ile 50- 80 yaşlarında görülme sıklığının arttığını ifade etti. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı, kapalı mekanların fazla ısıtılması ve nem yetersizliği nedeniyle burun kanamalarında artış gözlendiğini dile getiren Özkan, "Burun kanamaları hafife alınmamalı. Çeşitli nedenlerle burun kanamaları meydana geliyor. Buruna darbe alınması, burun karıştırmalar haricindeki kanamalar, enfeksiyon, tümörler, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, zatürre, akciğer hastalıklarından kaynaklanabilir. Yine kan ve damar hastalıkları; lösemi, anemi, hemofili gibi nedenlerle de burun kanamaları oluşabilir. Burun kanamaları önemsenmeli. Kanamanın nedeni mutlaka araştırılmalı ve varsa altta yatabilecek daha ciddi hastalıklar ortaya çıkartılarak tedavi edilmelidir." dedi.
Burun kanamalarında hastaneye gelmeden yapılması gerekenleri de sıralayan Op.Dr. Selçuk Özkan, "Kanama olduğunda baş geriye atılmamalı, buruna pamuk, bez gibi cisimler sokuşturulmamalı. Kafayı ıslatmak ya da buz koymak da bir işe yaramaz. Bir elin iki parmağı ile burun kanatlarından 5 dakika süre ile şiddetlice bastırılmalı. Eğer kanama devam ederse burun içini soğuk suyla fazla sümkürmeden temizlemeli. Bu işlem bir kaç kez tekrar etmeli. Durmayan kanamalarda ise hastaneye gidilmeli." diye konuştu. CİHAN