Türkiye'nin en önemli fotoğraf festivallerinden biri olan Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali (BursaFotoFest), 'Göç' temasıyla '24-28 Ekim tarihleri arasında dünyanın dört bir yanından fotoğraf tutkunlarını Bursa'da buluşturuyor.
Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi (BKK) ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) ortaklığıyla bu sene 5.'si yapılacak olan Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali, 24-28 Ekim tarihleri arasında düzenleniyor. Festivalin tanıtım toplantısı, Merinos Göl Park tesislerinde yapıldı.
Fotoğrafa gönül verenlerin ve sanatçıların ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, 5 sene boyunca Uluslararası BursaFotoFest'in hazırlanmasında emeği geçen merhum Semih Pala'yı rahmetle andıklarını söyledi. Bursa'nın 4 senedir Türkiye'nin ve yakın coğrafyanın en önemli sanatsal çalışması olan Bursa Fotoğraf Festivali'ne ev sahipliği yaptığını hatırlatan Karlık, bu sene de dünyanın dört yanından gelen fotoğraf tutkunlarını Bursa'da buluşturacağını belirtti. Anı ölümsüzleştirme fırsatı veren fotoğrafın teknolojik gelişmeler sonucunda hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu ifade eden Karlık, Bursa'nın da fotoğrafa gönül verenler için bulunmaz bir kaynak olduğunu dile getirdi. 2011'de 'Karşılaşmalar', 2012'de 'İnsanlığın izleri', 2013'de 'Hayatın renkleri', 2014'te 'Birlikte yaşamak' temasıyla yapılan BursaFotoFest'in bu sene ise 24-28 Ekim tarihleri arasında 'Göç' temasıyla düzenleneceğini açıklayan Karlık, "Din, dil, gelenek gibi faktörlerin yayılmasında başlıca faktör olan göç, bugün hala birçok farklı sebeplerden dolayı devam etmektedir. Bursa geçmişte olduğu gibi hala önemli göç alan yerlerden biridir. Geçmişi 8 bin sene öncesine dayanan Bursa, Neolotik dönemde bile Mezopotamya'dan Avrupa'ya göç eden toplumların yerleşkesi olmuştur. Uluslararası BursaFotoFest, kelimelerle anlatılamayan göçü fotoğraflar aracılığıyla anlatacak" dedi.
BKK Genel Sekreteri Enes Battal Keskin ise, Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali'nin 5.'sinin yapılıyor olmasının önemli bir başarı olduğunu ifade etti. Bu başarıda çok ortaklı çalışmanın önemine değinen Keskin, "BursaFotoFest'in geleceğe taşınması ve sürdürülebilmesi için kent dinamiklerinin sürece katılması gerekiyor. Ayrıca festivalin bu noktaya gelmesinde gönüllülerin katkısı da çok büyük. Kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.
5. Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali Kuratörü Kamil Fırat, 'Bir festivalden geriye ne kalır?' sorusunun bu seneki festival için belirleyici olduğunu dile getirdi. Bu kapsamda dünyanın en büyük meselelerinden biri olan göçü ele aldıklarını anlatan Fırat, "Bursa'nın bir göç şehri olduğunu söyleyebiliriz. Aslında bu kavramla beraber yaşamaya alışmak zorundayız. AB ile yapılan son müzakereler, Türkiye'nin bir 'göç' merkezi olacağını gösteriyor. Göç olgusuyla nasıl yaşayacağız, birlikte neler üreteceğiz, yeni kültürler ne olacak penceresine Bursa Fotoğraf Festivali'nin katkıda bulunacağına inanıyorum. Ortaya çıkan çalışmanın heyecan verici olduğunu görüyorum. Sadece insanlar göç etmiyor, onlarla birlikte kültürler de göç ediyor. Fotoğraf da bu kapsamda önemli yer tutuyor. İnsanlar, fotoğraf sayesinde yeni kültürleri görüyor. Göçe dair gelişmelerden haberdar oluyor. 5. Bursa FotoFest'in göç temalı olmasını anlamlı buluyorum. Fotoğrafın bir kamuoyu oluşturma aracı olduğunu düşünerek yola çıktık." dedi.
BUFSAD Başkanı İlhan Özer, 5 senedir Bursa Fotoğraf Festivali'ne katkı sunduklarını belirtti. Özer, belediyenin çeşitli birimleriyle de fotoğraf üzerine çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Bu sene insanlığın bitmez tükenmek dramı olan göç olgusunu fotoğraf sanatıyla aktaracaklarını kaydeden Özer, göçmen şehri Bursa'da olmasının da ayrıca anlam taşıdığını söyledi.
CİHAN