Burkay: Dünyada üretilen gıdanın yüzde 30'u sofraya gelmeden israf ediliyor


BURSA (CİHAN)- Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, 7,2 milyarlık dünya nüfusunun 1.2 milyarının günlük gıda güvenliğinden yoksun olduğunu söyledi. Burkay, "Bugün dünyada üretilen gıdanın da yüzde 30'u tüketilmeden israf ediliyor. İnsanoğlu ürettiği gıdanın 3'te birini soframıza ulaşmadan çöpe yolluyor. Her yıl israf ettiğimiz 1.3 milyar tona ulaşan gıdanın ekonomik değeri ise 1 trilyon dolar." dedi. Rakamları verirken şaşıran Başkan Burkay, durumun ciddiyetine dikkat çekerek, öğrenciler üzerinden topluma ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Bursa Valiliği, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Uludağ Üniversitesi arasında hayata geçirilen 'Güvenilir Gıda Tüketelim, İsrafı Önleyelim' projesi protokol töreni, BTSO Altıparmak hizmet binasında düzenlenen törenle gerçekleştirildi. 5. ve 6. sınıf öğrencileri kapsayan ve Sağlık İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gıda ve Tarım İl Müdürlüğü'nün destek verdiği proje ile öğrencilere güvenli gıda ve israfın önlenmesi konusu işlenecek. BTSO 12. Meslek Komitesi'nin 5 aylık bir çalışması ile kamu kurum kuruluşlarının destekleri ile hayata geçirilen proje kapsamında, öğrenciler üzerinden topluma güvenilir gıda ve israfın önlenmesi için ulaşılacak.

Protokol töreninde konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, "Bursa'da 100 okulda yaklaşık 12 bin öğrencimiz için ilgili kamu kuruluşlarımızla birlikte 'güvenilir gıda tüketelim, israfı önleyelim.' temalı bir eğitim projesi hazırladık. Proje kapsamında eğitimden yararlanacak olan 5. ve 6. sınıf öğrencilerimiz, güvenilir gıda konusunda bilgi sahibi olacak ve israfın önlenmesi için toplumsal farkındalığın artmasına katkıda bulunacak. Eğitimlerin ardından güvenilir gıda ve israf konusunda kompozisyon yazan en başarılı 10 öğrenciye tablet bilgisayar hediye edilecek." şeklinde bilgi verdi.

BTSO BAŞKANINI ŞAŞIRTAN İSRAF RAKAMLARI

Gıda konusunun dünyanın en büyük sorunlarından biri olduğunu belirten İbrahim Burkay, şöyle konuştu: "Dünya nüfusunun 7.2 milyarlara yaklaştığını düşünürsek, 1.2 milyar insan günlük beslenmesini karşılayacak gıda güvenliğinden yoksun bir şekilde yaşıyor. Bugün dünyada üretilen gıdanın da yüzde 30'u tüketilmeden israf ediliyor. Bugün insanoğlu, ürettiği gıdanın 3'te birini soframıza ulaşmadan çöpe yolluyor. Ve her yıl israf ettiğimiz 1.3 milyar tona ulaşan gıdanın ekonomik değeri ise 1 trilyon dolar. Rakamlar da değişik gelince ezberin içinde gitmedi, insan baştan tahmin etmiyor milyar olacağını, fakat 1.3 milyar ton gıda ve ekonomik değeri 1 trilyon doları çöpe yolluyoruz."

Türkiye'de de 2.1 milyar adet ekmeğin çöpe atıldığını belirten Burkay, yaklaşık 1,5 milyar liralık bu paranın yatırımlara döndürüldüğünde 80 hastane, onlarca köprü ve 500'ün üzerinde okul yapılabileceğini sözlerine ekledi.

İSRAF EDİLEN HER GIDA VE EKMEK PARÇASI İLE BİRİSİNİN HAKKI İSRAF EDİLİYOR

Vali Münir Karaloğlu da gıda güvenliğinin her dönem için çok önemli olduğunu dile getirirken, "Güvenilir gıda ve israfın önlenmesi iki kavramda çok önemli. İkinci konumuz israf, az önce başkan rakamları verdi. Üretilen gıdanın yüzde 30'u israf ediliyor. Dünyanın yüzde 30'u da şu anda açlıkla mücadele ediyor. Aslında şöyle bir tablo var. Yaradan herkesin rızkını yaratıyor. Ama yaratılanların bir kısmı, yaratılanların bir kısmının hakkını israf ediyor aslında. Yani israf ettiğimiz her gıda ve ekmek parçası ile şu anda dünyada yaşayan birisinin hakkını israf ediyoruz. Sadece bu değil, belki gelecek nesillerin hakkını da israf ediyoruz." şeklinde konuştu.

UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ise projede öğrencilerin yer alacağını aktarırken, "Bu projede İl Milli Eğitim Müdürlüğü öğrencileri yer alacak. Çünkü farkındalık oluşturmaya öğrenci evlatlarımızla başlayacağız. Bu manada UÜ Ziraat Mühendisliği, Gıda Mühendisliği Bölümü de projeye destek olacak." dedi.

AT ETİ SKANDALI TAKİP ALTINDA

Geçen ay Bursa'da yaşanan at eti skandalı ile ilgili bir soru üzerine ise İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik ise bütün mezbahalarda bakanlığın kendi ekipleri olduğuna vurgu yaparken, şunları kaydetti: "Ancak bu tür olaylar resmi olmayan yerlerde kaçak olan kesilen yerler. Buralarda en iyi denetçi ise tüketicinin kendisidir. Bu tür olaylar ülkenin her yerinde oluyor ama şu andaki kanundaki mevzuatlar bu tür olayları yapanlara en ağır cezaları gerektiriyor. Bizim her gün müdürlükten 15 tane araç sadece merkezden gıda denetimleri için çıkıyor."

CİHAN
<< Önceki Haber Burkay: Dünyada üretilen gıdanın yüzde 30'u sofraya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER