Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Uluslararası Burch Üniversitesi, Dil Konferansı'nın beşincisini düzenledi. Bu yılki programda; çok dillilik ve farklı dil ve kültürlerin arasındaki iletişim ele alındı.
Konferansa Saraybosna Kantonu Başbakanı Elmedin Konakoviç'in yanı sıra İngiliz, Amerikan ve Sloven büyükelçileri ile birçok dil uzmanı ve üniversite hocası katıldı.
FLTAL'15 dil konferansında dil öğretiminde mevcut dinamiklerle eski ve yeni trendler arasındaki farklar, yerel ve küresel eğilimler ele alındı.
Konferans Başkanı Dr. Azamat Akbarov, küreselleşme sayesinde bugün tek dilli toplulukları bulmanın zorlaştığını belirterek, "Modern dil, lehçe ve şiveler ile birlikte dikkat etmemiz gereken çok enteresan yeni bir nokta doğuyor. Çeşitliliğin bulunduğu toplumda egemenlik mücadelesi meydana geliyor." dedi.
Burch Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Uzunoğlu ise İngilizcenin yanında Boşnakça ve kürsel dünya dillerine büyük önem verdiklerini kaydetti. Rektör Uzunoğlu, "Kültürler arası paylaşımlar, sevgi, tolerans ve saygı için dili kullanırız. Bu dilleri doğru kullanabilirsek barış dolu bir dünyada yaşama fırsatımız olur. Umarım bu konferansın sayesinde hepimiz birbirimizi daha iyi anlayabileceğiz." dedi.
ABD'nin Saraybosna Büyükelçisi Maureen Cormack ise salondakilere 5 farklı dilde selamlayarak başladığı konuşmasında, "Dışişleri Bakanlığımız 1990'lı yıllarında bünyesindeki dil okullarını kapatma kararı aldığında ben Washington'da bulunuyordum. Soğuk Savaş'ın sonunda öğrenciler ile ilişkilerimizi kestik, artık bunu çok önemli gibi görmüyorduk. Ama daha sonra, dillerin korkunç seviyede önemli olduğunu öğrendik. Diller sadece kelime veya gramerden ibaret değil, iletişim ve kültürel etkileşim için çok önemlidir." dedi.
"EN BÜYÜK İHRACATIMIZ İNGİLİZCE OLDU"
İngiltere Büyükelçisi Edward Ferguson ise "Bir diplomat olarak, sözlerin ne kadar önemli olabildiğini iyi biliyorum. Dil yetenekleri birçok durumda hem profesyonel hem de kişisel başarı yolunu açabilir. Büyük Britanya her zaman ticari bir ulus oldu, en büyük ihracatımız da İngilizce dili oldu. Dil ihracatı ülkemize yılda ortalama 20 milyar Sterlin gelir getiriyor." şeklinde konuştu. CİHAN