Ali Emir Pakkan- Samanyoluhaber.com
Tarihi konuları yazıyorum daha çok, bazen de tarihe tanıklık ediyorum.
Dün olduğu gibi.
22 Nisan 2018, New York, dünyanın ticaret ve sanat başkentinde “dünya renkleri”nin buluşması var. Orijinal aldı ile 16. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali düzenleniyor. Queens Koleji’nin ev sahipliği yaptığı organizasyona Amerika Birleşik Devletleri, Romanya, Kenya, Ukrayna, Belarus, Avusturya, Hindistan, Kazakistan, Bangladeş, Tacikistan ve İsrail gibi farklı ülkelerden öğrenciler katılıyor.
Salon tıklım tıklım. Konuklar arasında çok sayıda Amerikalı var. Bazı ülkelerin sunumları sırasında bayraklarını sallanarak destek veriyorlar. Yerel yöneticiler, milletvekilleri, aktivistler, sanatçılar gösterilerileri ilgi ile izliyor.
Programda belli temalar öne çıkıyor. Barış, insanlık, özgürlük gibi...
Hz Yusuf’un kıssası ekrana yansıtılırken Azerbaycan’dan Ayhan Bunyadzade’nin “ “Ben bir Yakup idim” şarkısı gönülleri dağlıyor. Hz. Yusuf, hikayenin sonunda kardeşleri tarafından atıldığı kuyudan kurtuluyor. O hiç yalnızlık hissetmiyor. Allah hep onunla.
Yıllarca hapis yatan Güney Afrikalı Nelson Mandela’nın özgürlük mücadelesi canlandırılıyor. Sonra Mahatma Gandhi geliyor sahneye. Hintli aktivist liderin hayatı da direniş destanı. Zincirleri nasıl kırdıkları anlatılıyor... Onlara zulüm edenler tarihin çöplüğünde, ama iki lider de yaşamları ile insanlığa ilham kaynağı olmayı sürdürüyor. Fikirleri öldürülemiyor.
Ve ülkemizdeki soykırımın fotoğrafları yansırken ekrana Romanyalı İona “ onları serbest bırakın” çağrısı yapıyor. Bebeklere, annelere, masum ve mazlumlara özgürlük istiyor.
Önemli konuklar kısa konuşmalarla duygularını dile getiriyor. Phil Ramos, New York 6. Bölge milletvekili. Heyecanla şöyle diyor:
“Bu salondaki insanlar dünyanın her yerinde bu büyük ve güzel organizasyon için bir araya gelmişler. Savundukları tek şey daha iyi bir dünyanın oluşması. Bu bir humanizm hareketidir. Tüm Dünyada hizmet hareketi bu insanlık bayrağını dalgalandırıyor. İnsanlık için, barış için, hizmet hareketi ve mensuplarını selamlamak için elimi kaldırıyor ve sizi selamlıyorum. “
Türkiye’den uzaklaşan hizmet hareketi kullandığı dil ve temalarla yeni bir evreye geçiyor; evrenselleşiyor. New Jerseyli öğrencilerin “Dünya Günü” münasebeti ile;
“Ağaçları koru...
Hayvanları koru...
Dünyayı koru.” koreografisi ayakta alkışlanıyor.
Washington ve New York’taki bu gösterilerin sponsoru Enes Kanter. NBA yıldızı, hak etttiği alkışı alıyor. Bu zor günlerde bile salonları dolduran kalabalıklara da o teşekkür ediyor.
2019’da buluşmak üzere veda şarkısı hep birlikte söyleniyor...
Yeni bir dünya... yeni bir dünya kuruyorlardı...
Umut hep olacak.
Hikaye yarım kalmayacak...