Zonguldak'ın Gökçebey ilçesindeki Çanakçılar Seramik Fabrikası'nın bahçesinde 30 yıl önce oluşturulan hayvanat bahçesinde 60 türden bin 500'e yakın hayvan bulunuyor. Ücretsiz girilen hayvanat bahçesini yılda ortalama 10 bin kişi ziyaret ediyor.
Seramik Fabrikası sahasının 45 dönümlük hayvanat bahçesi bölümünde; timsah, ayı, maymun, deve, at, geyik, ceylan, karaca, kurt, tavşan, domuz, köpek, sincap, doğan, kartal, kuğu, flamingo, pelikan, turna, leylek, ördek, güvercin, tavuk, kaz, alabalık gibi 60 türden bin 500'e yakın hayvan bulunuyor. Bunların yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koleksiyon izin belgesiyle toplanan bazı dönemlere ve eski Türk devletlerine ait çok sayıda sikke ve arkeolojik eserlerin yer aldığı Çanakçılar Arkeoloji ve Etnografya Özel Müzesi de ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor. Doğal ahşap dönme dolaptan akan suyun kayalardan oluşan ve içinde siyah kırmızı benekli çeşit çeşit alabalıkların yüzüşü...Yine doğal mini gölü andıran havuzlarda ördek, kaz ve çeşitli kanatlı hayvanların farklı ses tonlarıyla suyun yüzeyinde süzülmesi. Bir taraftan pelikanların, filomingo ve tavuz kuşlarının arasında gezinen personelin göl kenarında oturup dinlenmesi.. Ziyaretçilerin heyecanı.. Bütün bu çabaların altında fabrikanın kurucularından Mehmet ve Mithat Çanakçı kardeşlerin hayvan sevgisi yatıyor.
Tam donanımlı botanik bahçesi ve kültür müzesi bulunan fabrikada çalışan yüzlerce çalışan, öğle saatlerinde hayvanat bahçesini gezip stres atabiliyor. Hayvanat bahçesine çevre illerden öğrenciler gezi düzenliyor ve vatandaşlar çocuklarıyla yoğun bir şekilde ziyarette bulunuyor. İçinde camisinden dinlenme alanlarına kadar her türlü sosyal donatılarının işlendiği Çanakçılar Hayvanat Bahçesi'nde işçilerin arasında dolaşan pelikan, flamingo, ördek, tavus kuşu ve birçok türde hayvanın dolaştığını görmek mümkün.
7 bin 242 nüfuslu ilçede 36 yıl evvel işadamı Mehmet ve Mithat Çanakçı kardeşler tarafından Çanakçılar Seramik Fabrikası'nın temeli atıldı. Şu an birçok ülkeye ihracat yapan Çanakçı kardeşlerin hayvan sevgisi ağır basmış. Bunca ticari faaliyetin yanında önce birkaç hayvan beslemeye başlamışlar, bunları farklı hayvanlar takip etmiş. Hayavnat bahçesinde işçilerin arasında gezinen hayvanların personelin moral ve motivasyonunu artırdığını gören Çanakçı kardeşler, hayvan türlerini giderek artırmış. Öyle ki 10 yıldan bu yana halka açık hale gelen bir hayvanat bahçesi ve botanik bahçe komşu illerden isanların gezlip ziyaret edebildiği bir yaşam alanı haline gelmiş.
30 yıl önce fabrikanın bahçesinde küçük bir hayvanat bahçesi oluşturdu. Her yıl giderek büyüyen ve şu anda fabrikanın bahçesinde 45 dönümlük alanı kaplayan hayvanat bahçesindeki bin 500'e yakın hayvanın bakımları 1 veteriner, 1 teknisyen ve 2 görevli olmak üzere 4 kişi tarafından düzenli olarak yapılıyor. Her gün sağlık kontrolünden geçirilerek bakımları yapılan hayvanlar, özel bölümlerinde doğal ortama yakın bir şekilde yaşatılıyor. Hayvanat bahçesini yılda ortalama 10 bin kişi ziyaret ediyor.
BAKIM GİDERİ, PERSONELİMİZİN SAĞLIK GİDERİNDEN ÖNEMLİ DEĞİL
Çanakçılar Seramik Fabrikası Genel Müdürü Hasan Tuzcuoğlu, hayvansever işadamı Mehmet Çanakçı'nın hobi olarak 30 yıl önce oluşturduğu hayvanat bahçesinin kentin gözde mekanları arasında yer aldığını söyledi. Tuzcuoğlu, şöyle konuştu: "Fabrikamızın kurucuları olan Mehmet ve Mithat Çanakçı'nın çabasıyla oluşan bir hayvanat bahçemiz var. Önce birkaç hayvan, sonra birkaç çeşit daha hayvan derken giderek büyüdü. Hiçbir masraftan kaçınılmıyor. Fabrikamızda yaklaşık 60 tür ve bin 500'e yakın hayvan botanik bahçemizin üzerinde doğal ortamlarına yakın olarak yaşamlarını sürdürüyorlar. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında bölgemize çok faydalı olduğunu düşünüyoruz. Ziyaretçiler burada hoş vakitler geçirerek doğal ortamda kendilerine bir huzur ortamı bulup rahatlayabiliyorlar. Şirket olarak biz de bundan mutluluk duyuyoruz. Vatandaşların ilgisi oldukça yoğun. Yılda ortalama 10 bin kişiyi buluyor. Özellikle bahar dönemlerinde okullar gezi düzenliyorlar. Çocukların hayvanlarını tanımasını sağlıyorlar. Bakımları ise hergün düzenli yapılıyor. Hayvanların kendilerine göre beslenmeleri farklı oluyor. Bunlar temin ediliyor ve hayvanlar besleniyorlar.Özellikle pelikanlar taze balık tercih ediyorlar. Onlar için canlı olarak her gün özel yetiştirilen çiftliklerden taze balık geliyor. Biz bunu severek yapıyoruz. Dünyada böyle bir ortamı bulmak zordur."
Hayvanların bakım giderlerinin çok yüklü olduğunu hatırlatan Tuzcuoğlu, şunları kaydetti: "Bu rakam yüksek. Bunu telaffuz etmek istemiyorum; ama onun sağladığı getiri bakım giderinden kat kat daha fazla. Bizim patronlarımızın dediği bir şey var: Evet hayvanların bakım gideri çok fazla olabilir. Ama o hayvanlar sayesinde işçilerimizin ve bizlerin psikolojik ve moral motivasyona bağlı hastalıklar nedeniyle doktorlara vereceğimiz sağlık giderlerimizden fazla değil. Bu yüzden hayvan beslemeye devam edeceğiz demiştir."
Ayrıca fabrika bahçesindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koleksiyon izin belgesiyle toplanan bazı dönemlere ve eski Türk devletlerine ait çok sayıda sikke ve arkeolojik eserlerin yer aldığı Çanakçılar Arkeoloji ve Etnografya Özel Müzesi de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
CİHAN