Bu balın fazlası öldürüyor


Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Başkanı Selahattin Güney, halk dilinde 'deli bal' ya da 'tutan bal' olarak bilinen 'orman gülü balı'nın aşırı miktarda tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Güney, 100 kilo olan bir kişinin günde sadece 5 gram yani bir çay kaşığı orman gülü balı tüketmesi gerektiğini söyledi. Orman gülü balının damar açıcı etkisi sebebiyle kan dolaşımını hızlandırdığını kaydeden Güney, balın bu miktarın üzerinde tüketilmesi durumunda tansiyon düşüklüğüne hatta ölümlere sebep olabileceğini kaydetti.

Ereğli'de üretilen ve vatandaşlar arasında 'deli dal', 'tutan bal' olarak bilinen balla ilgili Özel Anadolu Hastanesi Acil Poliklinik Görevlisi Doktor Uğur Kurt, fazla tüketim sonucunda hayati tehlikelerin oluşabileceğini bildirmişti. Aşırı tüketim sonucu ölümle sonuçlanan vakalar olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Konuyla ilgili olarak Cihan Haber Ajansı'na açıklamada bulunan ZAYBİR Başkanı Selahattin Güney, orman gülü balının 100 kilo olan bir kişi tarafından en fazla 5 gram yani bir çay kaşığı kadar tüketilmesi gerektiğini dile getirdi. Söz konusu balın tıbbi bir bal olduğuna dikkat çeken Güney, içinde damar açıcı özelliği olan grayanotoksin maddesinin, damarlardaki kanı hızlandırdığından dolayı bu balı yiyenlerin tansiyon problemi yaşadıklarını ifade etti.

ORMAN GÜLÜ BALIYLA İLGİLİ ÇOK CİDDİ AARAŞTIRMALAR VAR

'Orman gülü balı'nın tıbbı açıdan da birçok hastalığa iyi geldiğini yapılan araştırmaların ortaya koyduğunu söyleyen Güney, "Hastanelerde arıcıların kötü bir imajı var bu konularda. Maalesef bir takım olaylarla insanlar hastaneye müracaat ettiklerinde 'deli bal' adında bir balı yedikleri söyleniyor. Hekimlerimiz de haksız yere gıda zehirlenmesi raporu veriyorlar. Oysa Türkiye'de yapılan bilimsel araştırmalar var. Türkiye'de Arı Yetiştiricileri Birlikleri kurulduktan sonra özellikle biz Karadeniz bölgesi Arı Yetiştiricileri Birlikleri olarak bir toplantı yaptık. Toplantıya Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sibel Silici hocamız da katıldı. Sibel Silici hocamızın yıllardır orman gülü balı üzerinde yaptığı çalışmalar var. Bunlar bilimsel çalışmalar. Yine Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde çok değerli bilim adamı ve bilim insanı olan Prof. Dr. Sevgi Kolaylı hocam ve asistanı ile birlikte 'orman gülü balı' üzerinde çalıştılar. Her ikisinin verdiği ortak bilgiler şu; orman gülü balı dünyanın bir kaç ülkesinde üretiliyor. Amerika'nın güney bölgesinde, İtalya'da ve Türkiye'de üretiliyor." şeklinde bilgi verdi.

"ORMAN GÜLÜ BALI TIBBİ BİR BAL"

'Orman gülü balı'nın tıbbi bir bal olduğunun da araştırmalar sonucu belirlendiğini kaydeden Güney, "İlginç olan şu. 'Orman gülü balı' ciddi anlamda tıbbi bir bal. Maalesef Türkiye'de ballar henüz sınıflandırılmadı. Sanayi, sofra balı, tıbbi bal olarak sınıflandırılmadı. Sadece bizde bal denir. O kadar. 'Orman gülü balı'nın araştırmasında ortaya şu çıktı; içerisinde grayanotoksin dedikleri bir madde var. Bu çok önemli bir madde. Sibel Silici hocamız bu madde üzerinde çalışabilmek için 1 miligramını bin liraya almıştı. Bu maddenin en büyük özelliği damar açıcı, tansiyon düşürücü özelliği ve diyabette kullanılabilir olma özelliği var. Bizim insanlarımız bu balı fazla tükettiklerinde hızla damar açıcı özelliğinden dolayı kan basıncının düşmesi neticesinde tıp dilinde tansiyon dedikleri olay ortaya çıkıyor. Tansiyon düşmesi neticesinde hastanelere gidiliyor. Hastanelerde de en kolay yol bal zehirlenmesi deniliyor. Bu balın birçok hastalığa şifa olduğu söyleniyor. Doğru. Ancak ne kadar yenmesi konusunda bilgileri yok. Kimisi bir çorba, kimisi de bir tatlı kaşığı. Hâlbuki Erciyes Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre 100 kiloluk bir insanın orman gülü balı yiyeceği miktarı 5 gramdır. Bu bizim evlerde kullandığımı çay kaşığı ölçüsüdür. Günlük bir çay kaşığı orman gülü balı yemek insanlara şifa verir." dedi.

ZAYBİR Başkanı Selahattin Güney, 'orman gülü balı'nın kestane balına göre daha açık renkte ve yumurta sarısı renginde olduğunu, vatandaşların bu balı alırken renginden ayırt edebileceklerini sözlerine ekledi.

UZMANLAR DELİ BAL KONUSUNDA UYARIYOR

Özel Anadolu Hastanesi Acil Poliklinik Görevlisi Doktor Uğur Kurt, deli balın günde iki çay kaşığından fazla tüketilmesi halinde 'deli bal tutulması'nın gerçekleşeceğini ifade etti. Bu durumun tedavisinin kolay olduğunu, tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlara yol açtığını söyleyen Kurt, "Kalpte ritim bozukluğu, nabız düşüklüğü, aşırı tansiyon düşüklüğüne neden olabiliyor. Özellikle gastrit ve ülser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabiliyor. Her şeyin fazlasının zararlı olduğu gibi bu balında dozunun iyi ayarlanması gerekiyor. Günde iki çay kaşığından fazla tüketilmesi ölümcül olaylara yol açabilir ve bir an öncede hastanelere başvurulması gerekebilir. Etkileri özellikle 30 dakika ile 2 saat arasında etkileri başlıyor. Mide bulantısı, kusma, şiddetli hipertansiyon, kalp ritminin 60'tan aşağıya düşmesi, beyne yeterli kan gitmemesi ile bayılma, terleme, sersemleme, çift görme, bulanık görme, tükürük bezlerinin aşırı aktivasyonu gibi belirtilerle ortaya çıkar. Erken dönemde tedavi yüzde 90 oranda başarıya ulaşmaktadır. Deli balın tedavisi kolay olmakla birlikte tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabilir." uyarısında bulundu.
CİHAN
<< Önceki Haber Bu balın fazlası öldürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER