'Bosna Hersek, yeni bir bölünme ve çatışmanın eşiğinde'

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Kasım 3 2021
Uluslararası toplumun Bosna Hersek'teki baş temsilcisi, ülkede bölünme tehlikesinin olduğunu ve çatışmaya dönüşün “çok gerçek” bir ihtimal olarak değerlendirildiğini kaydetti.
Euronews'ten Bahtiyar Küçük'ün haberine göre, Bosna-Hersek'in Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, Birleşmiş Milletler'e (BM) sunduğu raporda, Sırp ayrılıkçıların, ulusal silahlı kuvvetleri ikiye bölerek kendi ordularını yeniden oluşturmaları halinde ülkede yeni bir savaşı engellemek için daha fazla uluslararası barış gücüne ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Eski Alman bakan Schmidt, ağustos ayında göreve başlamasından bu yana hazırladığı ilk raporunda, Bosna'nın “savaş sonrası dönemin en büyük varoluşsal tehdidi” ile karşı karşıya olduğunu yazdı.

Bosna'daki uluslararası barışı koruma misyonu kapsamında 700 kişilik Avrupa Birliği kuvveti (EUFOR) görev yapıyor. NATO'nun da Saraybosna'da bir karargahı bulunuyor.

Her ikisinin de bir yıllık görev süresi bu hafta BM Güvenlik Konseyi'nde yenilenecek; ancak Rusya, Bosna Yüksek Temsilcisi'nin yetkilerinin kaldırılmaması halinde kararı bloke etmekle tehdit etti. Bu durumun Schmidt'in 1995 Dayton Barış Anlaşmasının gözetmeni olarak otoritesini baltaladığı ifade ediliyor.

Sırp güçlerden 'terörle mücadele' tatbikatı

Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik, son çeyrek yüzyılda uluslararası yardımla oluşturulan ulusal ordu da dahil olmak üzere devlet düzeyindeki kurumları çekip bir Sırp kuvveti oluşturmakla tehdit ediyor.

Dodik, 14 Ekim'de Bosna ordusunu kışlalarının etrafını çevirerek Sırp Cumhuriyeti'nden çekilmeye zorlayacağını ve Batının askeri müdahaleye kalkışması halinde, kendisine destek sözü veren "arkadaşları" olduğunu söyledi. O ülkelerin de Sırbistan ve Rusya olduğu kaydediliyor.

Bosnalı Sırp polisi, geçen ay Sırp güçlerinin 1992-95 kuşatması boyunca Saraybosna'yı bombaladığı Jahorina Dağı'nda “terörle mücadele” tatbikatları gerçekleştirdi.

"Bosna kolluk kuvvetleri ile Sırp polisi çatışabilir"

Schmidt, geçtiğimiz cuma gü

Bu haberler de ilginizi çekebilir