'Bonzai gibi yeni maddelerin kullanımı dünyada iki misli arttı'

'Bonzai gibi yeni maddelerin kullanımı dünyada iki misli arttı'

İZMİR (CİHAN)- Türkiye Yeşilay Cemiyet tarafından "En Yeşilaycı Akademisyen" ödülünü alan Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bağımlılığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Coşkunol, madde bağımlılığıyla ilgili bililer verdi. Coşkunol, "Ailelerin, gencin yanıbaşında durabilmesini ve gelişim özelliklerini bilmesini öneriyoruz. Erken dönemde ailelerin, gençlerin sorunlarını farkedebilmeleri ve onlarla duygusal anlamda temas halinde olması gerekiyor. Okulla ilgili başarılarının ve arkadaşlarıyla ilişkilerinin takip edilmesi çok önemli. Yaptığımız çalışmalarda, kız öğrencilerde madde kullanımının arkadaş ilişkileriyle doğru orantılı olduğunu gözlemledik. Erkeklerde bu oran biraz daha düşüktür. Depresyon ve sıkıntı gibi ruhsal bozuklukların yanında dikkat eksikliğini de gözlemlemek gerekir, çünkü gençlik döneminde bu tip ruhsal bozukluklar, madde bağımlılığı için risk oluşturuyor. Erken teşhis, gençlerin başarısını arttırmakla birlikte madde bağımlılığı ihtimalini daha da düşürüyor." diye konuştu.

Son yıllarda sentetik uyarıcıların yaygın bir şekilde kullanıldığına da dikkat çeken Prof. Dr. Coşkunol, "Son beş yıl içinde sentetik kannabinoid (jamaika, bonzai) gibi yeni maddelerin kullanımı tüm dünyada iki misli arttı. Yeni maddelerin artışının temel sebebi, üreticilerin yasal olarak tespitlerden kaçmak istemesidir. Denetimler, yeni üretimlerin ve farklı maddelerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Esrarın tıbbi kullanımı Kanada, Amerika'nın batı eyaletleri ve Avustralya gibi bazı yerlerde serbesttir ve denetimleri çok sıkıdır. Eroin kullanımı Laos, Afganistan ve Hindistan'ın üst kesimlerinde çok yaygındır." diye konuştu.

'GENÇLER DAHA MEYİLLİ'

Gençlerin madde bağımlısı olma sebeplerini de açıklayarak, "Genellikle gençler, gelir düzeyi ne olursa olsun madde bağımlılığına daha meyillidir. Gençlerin gelir düzeyi, madde kullanımının farklılığını ortaya çıkarıyor. Göç, stres, ailenin dağılması gibi unsurlar, madde kullanımını tetikliyor. Daha kenarda kalan yerlerde, madde kullanımı kendini daha fazla gösteriyor. Suç ve madde kullanımı birbiriyle doğru orantılıdır, çünkü madde kullanımı yasal olarak suçtur ve kullanan bireyler, yasadışı gruplarla iç içe olmak zorunda kalıyor." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber 'Bonzai gibi yeni maddelerin kullanımı dünyada iki misli... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER