Bölükbaşı: Bakır madeni ne oldu?

Bölükbaşı: Bakır madeni ne oldu?

Afşin-Elbistan Maden-İş Sendikası Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, 1 milyar ton rezervli bakır madeni ile ilgili gelişmelerin ne olduğunu sordu.

Afşin-Elbistan Maden-İş Sendikası Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, bir süre önce bölgeyi sevindiren keşifle ilgili açıklama yapıldığını kaydetti. Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün, Afşin ilçesine bağlı Hüyüklü ve Nadır mahalleleri arasında kalan bölgede Türkiye'nin en büyük bakır madeni bulunduğunu açıkladığını hatırlatan Bölükbaşı, ancak ne MTA ne de MİGEM'in bugüne kadar 1 milyar ton bakır, altın ve molbiden barındıran maden sahası ile ilgili faaliyet raporlarındaki bilgiler haricinde hiçbir veriyi kamuoyu ile paylaşmadığına dikkat çekti.

Bölükbaşı, Türkiye'de yeraltı kaynaklarının ekonomiye kazandırdığı katkının yeterli olmadığına dikkat çekti. Bölükbaşı, şunları söyledi: "Maalesef son yıllarda madencilik deyince akla facialar, kazalar ve tartışmalar geliyor. İzlenen yanlış politikalar ve bu politikaların yanlış uygulamaları yüzünden dışa bağımlılık artmakta; eldeki yer altı zenginlikleri değerlendirilememekte ve madencilik sektöründe yatırımlar yeterli oranda yapılamamaktadır. Türkiye, yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülke olmasına rağmen bu zenginliğin ekonomimize kazandırdığı katkı yeterli değildir. Güçlü bir ekonomik kalkınma için madencilik sektörü vazgeçilmez bir alan olmasına karşın, sahip olduğumuz rezervleri bile henüz yeterli ölçüde değerlendiremediğimiz aşikârdır. Gerek bürokratik gerek politik olsun bir an evvel ortadan kaldırılıp gerekli adımların atılması gerekmektedir. Bu duruma en iyi örnek Afşin-Elbistan bölgesinde bulunan yaklaşık 1 milyar tonluk bakır maden rezervi bulunduğu anlaşılan maden sahasıdır. MTA'nın 2014 faaliyet raporuna göre Afşin-Elbistan ilçeleri arasında kalan Hüyüklü/Kayışındere ruhsat sahasında toplam 30 bin 838 metre sondaj yapılmış, 500 metre kalınlığında bakır-molibden cevheri içeren yeni bir saha bulunmuştur. Sahada ortalama yüzde 0.2 (2000 ppm) bakır (Cu) + Molibden (Mo) tenörlü yaklaşık 750 milyon tonluk görünür+muhtemel bir cevher potansiyeli tespit edilmiştir. Elde edilen bu verilere göre saha, ülkemizin en büyük porfiri tip bakır cevherleşmesidir. Yıllardır yöre halkının beklediği, umduğu haber MTA'dan gelmiştir. Fakat sahayla ilgili bir ne bir veri, madeni nasıl ve hangi kurumun işleteceği ve işletmeye ne zaman açılacağı ile ilgili bir bilgi kamuoyuna sunulmamıştır."

Bu konuda bir gelişme olmamasını eleştiren Bölükbaşı şunları kaydetti: "MTA'dan gelen bu güzel haber günlerce medyada yer almış, bölge insanını umutlandırmış ve sabırsızlıkla istihdam edilmeyi beklemelerine sebep olmuştur. Yörenin ekonomik ve sosyal yapısı bellidir. İş sahaları ve istihdam olanaklarının artırılabilmesi açısından böylesine zengin ve değerli bir alan ivedilikle hizmete açılmalıdır. Yaklaşık 1 milyar tonluk bir rezervden söz edilmekte fakat alanın akıbetiyle ilgili bir açıklık getirilmemektedir. Biz diyoruz ki başta siyasiler olmak üzere hiçbir kurum ve kuruluş sorumluluktan kaçmamalı, ilgili kesimler üzerine düşen sorumluluğu almalı ve sahayı üretime açmalıdır. Gerek ülke ekonomisi için gerekse de Kahramanmaraş ve bölge şehirlerinin ekonomisi için bir an evvel gerekli adımların atılması önemlidir. Ortaya çıkarılan böylesi bir zenginliğin bu ülkeye katma değer kazandırması zaruridir. İçinde bulunduğumuz bu kaotik ortamdan el birliğiyle çıkmak ve sahip olduğumuz zenginlikleri bu ülkeye kazandırmak hepimizin sorumluluğudur. Unutmayınız ki bir ülke sahip olduğu yer altı zenginlikleri kadar zengindir." CİHAN
<< Önceki Haber Bölükbaşı: Bakır madeni ne oldu? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER