BM'den kritik bölge için uyarı: Ateşle oynamaya son verin

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Ocak 15 2024
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kızıldeniz'de tırmanan tansiyon ile ilgili olarak "Mavi Hat'ta ateşle oymaya son verin. Gerginliği azaltın ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı uyarınca çatışmaya son verin" dedi.
BM'den kritik bölge için uyarı: Ateşle oynamaya son verin
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana geçen 100 gündeki gelişmeler hakkında basına açıklamada bulundu.

Tüm esirlerin serbest bırakılmasını talep eden Guterres, aynı zamanda Hamas'ın gerçekleştirdiği ifade edilen cinsel şiddet olaylarının soruşturulması gerektiğini belirtti.

Guterres, "Hiçbir şey sivillerin öldürülmesi, yaralanması, kaçırılması ya da sivillere yönelik roket fırlatılmasını meşru kılamaz" diye konuştu.

Gazze'ye yönelik İsrail güçlerinin saldırılarının 100 gündür devam ettiğine dikkati çeken Guterres, "Saldırıların meydana getirdiği yıkım ve öldürülen sivil sayısı, benim genel sekreter olarak görev yaptığım dönemde görülmemiş boyutta" ifadesini kullandı.

“HİÇBİR ŞEY MEŞRU KILMAZ”

Guterres, "Hiçbir şey Filistin halkının toplu olarak cezalandırmasını meşru kılamaz" vurgusunda bulunarak, Gazze'deki durumun kelimelerle ifade edilemeyecek kadar kötü olduğunun altını çizdi.

Gazze'de hiçbir yerin güvenli olmadığını ve hiç kimsenin güvende olmadığını ifade eden Guterres, "Travmatize edilen insanlar, güneyde tehlikeli bir boyutta kalabalıklaşan kısıtlı alanlara itiliyor" uyarısında bulundu.

“DERİN ENDİŞE DUYUYORUM”

Hayat kurtarıcı yardımın, gerekli düzeyde muhtaç kişilere ulaşamadığına dikkati çeken Guterres, "Hastalık, gıdasızlık ve başka sağlık riskleriyle beraber açlığın gölgesi Gazze halkına korku salıyor. Gazze'de uluslararası insancıl hukukun açık bir şekilde ihlal edilmesinden derin endişe duyuyorum" vurgusunda bulundu.

"ACIMASIZ BOMBALAMALAR DEVAM EDERKEN..."

Guterres, etkili insani yardım ulaştırılması için "güvenliğin" sağlanmasının ön koşul olduğunun altını çizerek, aynı zamanda ticari faaliyetlerinin tekrar başlatılmasının önemine işaret etti.

BM personeli ve ortaklarının, "yoğun, yaygın ve acımasız" bombalama devam ederken etkili bir şekilde insani yardım sağlamayacağını kaydeden Guterres, çalışanların da hayatının riske girdiğini

Bu haberler de ilginizi çekebilir