Güvenlik Konseyinin bugünkü toplantısında,
Kıbrıs'ta 25
Kasım 2006-25
Mayıs 2007 tarihleri arasındaki gelişmelerin ve
görev süresi bugün dolan UNFICYP'nin görev süresinin 15
Aralık 2007 tarihine dek uzatılması talebinin yer aldığı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un raporu ele alındı.
Konsey, daha sonra, Ban'ın Kıbrıs raporuyla ilgili hazırlanan karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.
Kararın giriş paragraflarında, Kıbrıs sorununa çözüm bulma sorumluluğunun adadaki taraflara ait olduğu, BM'nin başlıca rolünün kapsamlı ve kalıcı çözüm için taraflara
yardım etmek olduğu vurgulandı.
Bu kapsamda taraflar arasındaki 8 Temmuz 2006 anlaşmasından memnuniyet duyulduğu belirtilen kararda, ''iki toplumlu, iki bölgeli federasyon ve siyasi eşitliğe dayanan kapsamlı çözümün''
desteklendiği ve bu çözümün gecikmeksizin hayata geçirilmesi gerektiği kaydedildi.
Yine kararın giriş paragraflarında, adada iki taraf arasında devam eden karşılıklı geçişlerden duyulan memnuniyet dile getirildi, bu kapsamda Lokmacı dahil başka geçiş kapılarının açılmasının güven artırıcı önlemolarak önemine değinildi.
Kararda, adada güvenlik açısından durumun sakin olduğu, ancak
mayın temizleme çalışmalarının durmasından üzüntü duyulduğu ve Kıbrıs Türk tarafının bu çalışmaların yeniden başlamasına izin vermesi gerektiği belirtildi.
Kararın esas maddelerinde ise 8 Temmuz sürecine tam destek verilerek bu konuda ilerleme sağlanması gereği dile getirildi.
Tarafların karşılıklı ithamları bir tarafa bırakmaları tavsiyesinde bulunulan kararda, ''adadaki statükonun kabul edilemeyeceği'' yinelendi ve taraflar müzakereye davet edildi.
Kararda, ''Adadaki soruna nihai siyasi çözüm bulunamadığı için UNFICYP'nin görev süresi 6 aylığına uzatılmaktadır'' denildi.
Kararın
Güvenlik Konseyinde kabulünün ardından basına açıklama yapan
Güney Kıbrıs'ın BM temsilcisi Andreas D. Mavroyiannis, kararın kabulünden memnuniyet duyduklarını söyledi.
Mavroyiannis'ten sonra açıklama yapan
KKTC New York Temsilcisi Büyükelçi Kemal Gökeri ise söz konusu kararda "Kıbrıshükümetine" atıfta bulunulduğunu ve bunun ''kabul edilemez'' olduğunu, dolayısıyla
Güvenlik Konseyi kararını da kabul etmelerinin mümkün olmadığını bildirdi.
Gökeri, sözde Kıbrıs hükümetinin Kıbrıs Türklerini temsil etmediğini, yalnızca
Güney Kıbrıs tarafını temsil ettiğini ve konuyla ilgili görüşlerini
BM Güvenlik Konseyi başkanına dün ilettiklerini belirtti. Gökeri, ''Ancak UNFICYP hükümetimizin belirlediği modaliteler çerçevesinde KKTC'de misafirimiz olarak görev yapmaya devam edecek'' diye konuştu.