"Bizim Bakkal" kapanıyor


Berlin'in Kreuzberg semtinde bulunan ve fahiş kiralara karşı mücadelenin sembolü haline gelen "Bizim Bakkal" kapanıyor. Bizim Bakkal'ın sahibi Ahmet Çalışkan sağlık nedenlerinden ötürü dükkanın kapısına önümüzdeki ayın sonunda kilit vuracak. Çok çalıştığını artık kendisiyle ilgilenme vaktinin geldiğini söyleyen Ahmet Çalışkan için bakkalı kapatma kararı kolay olmamış, ancak sağlık sorunları kapatma kararını mecburi kılıyor.

Çalışkan kararını bakkalın kapısına astığı bir bildiriyle duyurdu. "Mahallede uzun yıllar bakkal olarak hizmet verdikten sonra 31.03.2016 itibarıyla mesleki hayatımı noktalayacağım ve bakkalı kapatacağım" cümlesiyle başlayan bildiride Çalışkan, bakkalın bulunduğu binayı satın alarak kira sözleşmesini uzatmayan emlakçıya karşı büyük bir mücadele vererek bakkalın kapanmasını engelleyen mahalleliyi de unutmadı. Onlara da şöyle seslendi: "Yaşım ve sağlığım, bana, benim için kolay olmayan ve erteleyemeyeceğim bu kararı aldırdı.

Ortağım ve bina sahibi kararımı saygıyla karşıladılar ve anlayışla yaklaşarak kararımı uygulamamı kolaylaştırdılar. Bana destek veren, benimle dayanışma içinde olan tüm müşterilerime, tüm komşularıma tüm kalbimle teşekkür ediyorum. Bu mahallede bu bakkalı işletmek ve mahallenin bir parçası olmak benim için mutluluk kaynağı idi. Bakkalı kapatma ve mesleki hayatımı noktalama kararımdan dolayı sizden anlayış rica ediyorum. Bakkalı kapatıyorum ama mahallemizde ikamet etmeye devam edeceğim. Hepinize çok teşekkür ederim."

29 YIL ÖNCE AÇILMIŞTI

Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra gelişen süreç içinde, Türklerin yoğun ikamet ettiği Kreuzberg'te eski apartman binalarının satılması, restore edilerek özel konutlar haline dönüştürülmesi vesilesiyle dar ve orta gelirli insanlar semtten taşınmak zorunda kaldılar. Bu bağlamda Kreuzberg bir yandan bilinen özelliklerini yitirip uluslararası bir yerleşim bölgesi haline dönüşme süreci yaşarken diğer yandan semtte bulunan bakkal, çamaşırhane gibi küçük işletmeler de yerlerini zincir işletmelere terk etmek zorunda bırakıldı.

Kreuzberg'in Wrangelstrasse adlı sokağında 29 yıl önce açılan Bizim Bakkal bu gidişe dur demenin sembolü haline geldi ve mahallelinin Bizim Kiez adı altında başlattığı protesto gösterileri kalıcı bir inisiyatife dönüştü. Mahalle baskısıyla "Bizim Bakkal" gibi birçok küçük işletme ayakta kalabildi.
CİHAN
<< Önceki Haber "Bizim Bakkal" kapanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER