'Biyonik göz' takılan ilk hasta en çok eşi ve oğlunu görmek istiyor


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Prof. Dr. Emin Özmert, dünyada ilk kez uygulanan yöntemlerle 'Endoskop Destekli Biyonik Göz İmplantasyonu' operasyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özmert, "Argus 2 retina protez dünyada onaylanmış ilk ve tek ürün. Bu kesinlikle deneysel amaçlı bir ürün ya da implant değil. Kesinlikle hastalara çok önemli faydalar sağlamakta. Hastanın hareketliliği ve mobilitesi artmakta. Etrafına olan bağımlılığı azalmaktadır." dedi. Özmert, biyonik gözün hastaya nasıl yardımcı olduğunu ise "Biyonik gözde oluşan görüntülerle ilgili beline takılan cihazda sinyaller oluşuyor. Nesneler, ışık, karanlık ve aydınlık şeklinde gözlüğün sapındaki siyah kısma yansıyor. Bu şekilde yüzü tanıma, saçı tanıma, kapı, pencere nerde onu tanıma, yolda giderken engeli anlayabilme gibi yetenekler kazanacaktır." sözleriyle açıkladı. Biyonik göz takılan Uğur Ağ ise en çok eşi ve oğlunu görmek istediğini söyledi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Tıbbi ve Cerrahi Retina Birimi, dünyada ilk kez uygulanan yöntemlerle 'Endoskop Destekli Biyonik Göz İmplantasyonu' operasyonu gerçekleştirdi. Çok önemli operasyonun tanıtımı, ameliyatı gerçekleşen hasta ile birlikte yapıldı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Prof. Dr. Emin Özmert, şu ana kadar tıp ne kadar gelişirse gelişsin bazı göz hastalıklarına bağlı tam körlüklerin henüz bir tedavisi bulunmamakta olduğunu vurguladı. Günümüzde pek çok körlüklerde kök hücre ile ilgili çalışmalar yapıldığını, bunlarla ilgili pek çok problem olduğunu dile getiren Özmert, şunları söyledi: "Tam kör olmuş olan gözlerin bir umudu da açılacak bir pencerede biyonik göz ameliyatları. Göz ameliyatlarının 25. yıllık bir geçmişi var. Bunun arkasında çok büyük bir Ar-Ge yatıyor. ABD ve Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde belirli kriterlere göre 17 merkezde günümüze kadar 170 tane ameliyat yapıldı. İmplantın özel ismi Argus 2 retina protezi ya da halk arasında biyonik göz yapay retina olarak geçmekte. Bu gelişmelerin üzerine çalışmalara başladık."

Özmert, 2013 yılında ABD ve Avrupa'dan gelen ekipler tarafından bilimsel donanım açısından akredite olduklarını aktardı. Bunun Türkiye için gurur verici olduğunu vurgulayan Özmert, konuşmasını şöyle devam etti: "Argus 2 retina protez dünyada onaylanmış ilk ve tek ürün. Bu kesinlikle deneysel amaçlı bir ürün ya da implant değil. Avrupa ülkelerinin çoğu bunun geri ödemesini yapmakta. Yaklaşık 12 yıllık bu ürün materyalinin takibi mevcut. Kullanılan ürünlerin göze kesinlikle zararı olmadığı bilimsel çalışmalarla kanıtlandı. Bu ilk klinik olarak ameliyat tedavi amacıyla hastaların 8 yıllık takibi vardır. Kesinlikle hastalara çok önemli faydalar sağlamakta. Hastanın hareketliliği ve mobilitesi artmakta. Etrafına olan bağımlılığı azalmaktadır."

Özmert, biyonik gözün hasta üzerinde nasıl çalıştığı ile ilgili şöyle bilgiler verdi: "Işık, karanlık ve aydınlık şeklinde yansıyor. Daha önce hiç görmüyordu. Aletin kullanımı daha yeni başladı. Oluşan görüntülerle ilgili beline takılan cihazda sinyaller oluşuyor. Gözlüğün sapındaki siyah kısma geliyor. Orası verici anteni, oradan wireless olarak göze yerleştirilmiş parçalar uyarılıyor. Retina üzerine yerleştirilmiş olan mikroçip beyne uyarı gönderiyor. Bu şekilde yüzü tanıma, saçı tanıma, kapı, pencere nerde onu tanıma, yolda giderken engeli anlayabilme gibi yetenekler kazanacaktır."

"EN ÇOK EŞİMİ VE OĞLUMU GÖRMEK İSTİYORUM"

Uğur Ağ ise şöyle konuştu: "En çok eşimi görmek istiyorum, oğlum var onu görmek istiyorum. Oğlum 3. sınıfa gidiyor. Emekliyim, iş yerimiz vardı. Günüm doldu, malulen emekli oldum haliyle." CİHAN
<< Önceki Haber 'Biyonik göz' takılan ilk hasta en çok eşi ve oğlunu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER