Hatay'da süne ile biyolojik mücadele kapsamında faydalı böcek üretimi amacıyla, Reyhanlı bölgesinde ergin süne toplama çalışması başladı.
Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi koordinasyonunda yapılan çalışma sonrası toplanan ergin süneler, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'ne gönderilecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, sünenin doğada çoğalmasını engelleyen etkenlerden en önemlisinin yumurta parazitoitleri olduğunu belirterek, "Biyolojik mücadele çalışmaları ile faydalı böcek popülasyonlarının artırılması, onlara yaşam ortamının oluşturulması ve doğal dengenin korunmasıyla sürdürülebilirliğin sağlanması hedeflenmektedir. Bu yüzden süne mücadelesinde, kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, çevrenin korunması, kaliteli ve minimum emgili buğday elde edilmesi için biyolojik mücadele kapsamında; yumurta parazitoitlerinin laboratuvar koşullarında üretimine ve uygun hububat alanlarına salımı çalışmaları 2015 yılında da devam edecektir." dedi.
Tüfekçi, süne mücadelesine destek amaçlı biyolojik mücadelede kullanılacak faydalı böcek üretimi için Hatay'dan süne inişleri, hava şartları ve eleman sayısına bağlı olarak toplanacak ergin sünelerin Adana'ya gönderileceğini sözlerine ekledi.
CİHAN