Prof. Dr. Ecevit, gazetecilere yaptığı açıklamada, bitkilerin dayanıklılığını artırmak ve
soğuk bölgelerde de
meyve sebze yetişmesini sağlamak amacıyla yaklaşık 40 yıldır sürdürdükleri çalışmaların neticelendiğini belirtti.
Çiftçilerin, meyve, sebze, süt bitkisi gibi ürünlerinin soğuktan ve dondan korunması amacıyla bitki antifrizi ürettiklerini kaydeden Ecevit,
doğal bitkilerden elde edilen antifriz kullanıldığında meyve ağaçlarının dondan zarar görmeyeceğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Soğuğa karşı bakteriler
besin ortamı içerisinde çoğaltılmakta ve mikro organizmalar halini almakta. Birden fazla testten geçtikten sonra da şişelenmekte. İçinde vitaminler ve enzimler var. Bu mikro organizmaların insan sağlığına herhangi bir zararlı etkisi bulunmamaktadır. Laboratuvarlarda da bunun araştırması ve
analiz çalışması yapıldı. Uygulanan ürünler üzerinde herhangi bir kalıntı bırakmaz. Amacımız
ekonomik katkısı bulunan bitkileri soğuk ve don olaylarından korumak.
Bitki antifrizi sayesinde aşırı soğuktan dolayı bölgede yetişmeyen meyve ve sebzeler, yetişme imkanına sahip olacak.''
Antifrizin sonbahar ve ilkbaharda meyve ağaçlarında tomurcuklar kabardığında 10-15'er günlük arayla sıkıldığını anlatan Ecevit, antifriz sıkılan meyve ve sebzelerin dondan zarar görmediğini kaydetti. Uygulamanın zamanında yapılması ve uygun dozda ilaç kullanılmasının önemine değinen Prof. Dr. Ecevit, bilinçli bir çalışma yapıldığı takdirde çiftçilerin don sıkıntısı yaşamayacaklarını ifade etti.
-''ANTİFRİZ KESİN ÇÖZÜM''-
Don olayına karşı bazı çiftçilerin, bağ, bahçe ve seralarında ateş, soba,
lastik saman yakma, ağaçlar üzerine su püskürtme tekniklerine başvurduklarını ancak bunların etkin çözüm olmayacağını kaydeden Ecevit, kesin çözümün antifriz olduğunu savundu.
Antifrizin bitkiler üzerinde belirli bir dereceye kadar koruma sağlayabildiğini ifade eden Ecevit, ''Bitki antifrizi sayesinde -12 derecede turunçgiller yetiştirme imkanına sahipsiniz. -8 derecede
kiraz yetiştirebilirsiniz. Bunlardan başka domates, biber,
patlıcan gibi bitkilerde sıfırın altında 3-4 dereceye kadar dayanıklılık sağlanmaktadır. Elmalarda -7 dereceye kadar herhangi bir zarar tespit edilmemiştir'' dedi.
Futbol ve golf sahalarındaki çimlerin de sabahın
erken saatlerinde don zararı ile karşı karşıya kaldığını belirten Prof. Dr. Ecevit, çim alanların donduğunu, bazen de kırağı düştüğünü belirtti.
Donan çimin hava sıcaklığının artmasıyla birlikte çamurlaştığını ve böylece gezmenin, koşmanın, oynamanın zorlaştığını dile getiren Ecevit,
Antalya Belek'te golf alanlarında bu sıkıntının oldukça sık yaşandığını ve golf işletmeciliği yapan otellerin günlük zararlarının yüz binlerce Avro'yu bulduğunu söyledi.
Antifriz kullanıldığı takdirde don zararlarının da önüne geçileceğini belirten Ecevit, çiftçilerin de bu ürünü gönül rahatlığıyla kullanabileceğini kaydetti.
Ecevit, yapılan üretimin
yurt içinde ve yurt dışında satılabildiğini belirtti.
aa