‘Bir örgütsel yapının terör örgütü olup olmadığına MGK karar veremez’
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Şubat 1 2022
Ceza hukukçusu İzzet Özgenç, irtibat ve iltisak kavramlarına yönelik hukuksal eleştirilerini sürdürüyor. Hizmet Hareketi'ne yönelik soruşturmalarda “İltisak”a gerekçe yapılan MGK kararına atıf yapan Özgenç, “Milli Güvenlik Kurulu, yargı mercileri bakımından tavsiye mahiyetinde de olsa karar alma yetkisini haiz değildir” dedi
Mevcut Türk Ceza Kanunu’nunu (TCK) yazan isimlerden biri olan Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç, halihazırda Türkiye’de özellikle Hizmet Hareketi mensuplarına yönelik soruşturmalarda kullanılan “irtibat ve iltisak” kavramına yönelik eleştirilerini sürdürüyor.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ve soruşturmalarda kullanılan “Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan” ifadesini değerlendiren Özgenç, MGK’nın yargı mercilerine tavsiye niteliğinde karar alma yetkisinin de bulunmadığını söyledi.
Özgenç, geçtiğimiz günlerde de Anayasa Mahkemesi’nin irtibat ve iltisak kavramlarını onaylamasını anayasaya aykırı olduğunu belirterek, Yüksek Mahkeme’nin bu yöndeki kararını eleştirmişti.
‘MGK, ANCAK YÜRÜTME BAKIMINDAN TAVSİYE KARAR ALABİLİR’
Anayasaya göre MGK’nın icrai karar alma yetkisi bulunmadığını kaydeden Özgenç, ancak “tavsiye niteliğinde kararlar alabileceğini” söyledi. Bu tavsiyelerin de yürütme organlarınca icrai karara dönüştürüldüğünü belirten Prof. Özgenç, “Milli Güvenlik Kurulu, ancak yürütme bakımından tavsiye kararları alabilir. Milli Güvenlik Kurulu, yargı mercileri bakımından tavsiye mahiyetinde de olsa karar alma yetkisini haiz değildir. Anayasanın söz konusu hükümleri itibarıyla, bir örgütsel yapının terör örgütü mahiyetinde olup olmadığına Milli Güvenlik Kurulu karar veremez” yorumunda bulundu.
‘HERHANGİ BİR SUÇUN İŞLENMESİ DE ŞART DEĞİL’
OHAL kararnamelerinde sanki MGK’nın böyle bir anayasal yetkisi varmış gibi “Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulun
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kenya’da gözaltına alınan eğitimci Mustafa Güngör, günler sonra serbest bırakıldı2.ABD'den tedirgin eden bilgilendirme: Türkiye'de yaşayan vatandaşlarını deprem için uyardı3.Flaş gelişme: Yeniden ifade vermek için adliyeye giden Ersoy itirafçı mı olacak?4.İran'da sokak eylemleri büyüyor! Halk pahalılık ve enflasyondan şikayetçi5.Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi ortaya çıktı!
6.Gerilim! Suriye'de Lazkiye bölgesinde sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başladı7.Trump'tan F-35 mesajı: 'Türkiye'ye satabiliriz'8.Trump, Venezuela'da uyuşturucu teknelerinin limanını vurduklarını açıkladı9.CHP 38. Olağan Kurultayı ile İstanbul İl Kongresi için mahkemeden yeni karar10.Mehmet Akif Ersoy ne anlattı? 3 Saat süren ek ifadenin ardından cezaevine gönderildi

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Kenya’da gözaltına alınan eğitimci Mustafa Güngör,...

ABD'den tedirgin eden bilgilendirme: Türkiye'de ya...

Flaş gelişme: Yeniden ifade vermek için adliyeye g...

İran'da sokak eylemleri büyüyor! Halk pahalılık v...

Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi ortaya çıktı!


