'Bir barış sesi sustu, insanlık için büyük kayıp!'

Muhterem Fethullah Gülen Hocaefen'dinin vefatı tüm dünyada yakından takip ediliyor. Hocaefendi'nin vefatının ardından ilk taziye mesajları ve ilk yorumlar da paylaşılmaya başlandı.

SHABER3.COM

Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi’nin vefatı geniş yankı uyandırdı. Türk ve dünya medyası vefat haberini yakından takip etmeye başladı.
Vefat haberini flaş olarak geçen Reuters, haberi ilk başta Türkiye medyasına dayandırarak son dakika olarak servis etti. Ajansın genişletilmiş haberinde ise “Türkiye’de ve ötesinde güçlü bir İslami hareket kurduğuna” dikkat çekildi.

KEMAL GÜLEN: HİÇ BU KADAR ZOR OLMAMIŞTI

Hocaefendi'nin yeğeni ve gazeteci Kemal Gülen sosyal medya hesabından ilk olarak "Elveda demek hiç bu kadar zor olmamıştı efendim. Rabbim firdevsiyle sevindirsin." mesajını paylaştı. 

Daha sonra İngilizce olarak yaptığı paylaşımda ise "Sevgili amcam, saygıdeğer büyüğümüz ve akıl hocamız Fethullah Gülen, hastanede birkaç gün süren tedavinin ardından 20 Ekim akşamı yerel saatle 21:20'de vefat etti. Sağlığı bir süredir kötüydü ve onu daha iyi bakım alabileceği ve daha rahat hissedebileceği bir yere transfer etmiştik. Son aylarda sık sık tıbbi gözetim altındaydı. Birkaç saat önce, korktuğumuz ama endişeyle beklediğimiz yürek parçalayıcı haberi aldık. Duygularım derinden çatışıyor; üzüntüm dayanılmaz ve tamamen yıkılmış durumdayım. Şu anda bulunduğu yere hava yoluyla ulaşmak için her türlü çabayı gösteriyorum. Geride bıraktığı mirasa layık bir şekilde son yolculuğuna uğurlanmasını sağlayacağız. Tüm topluluğumuza ve Hizmet hareketinin özverili gönüllülerine en derin taziyelerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı. 

GANDHİ'NİN TORUNU: BARIŞ SESİ SUSTU!

Hocaefendi’nin vefatı üzerine Mahatma Gandhi’nin torunu, yazar Tushar Gandhi: “Bir barış sesi sustu, insanlık için büyük kayıp!” mesajını paylaştı. Yönetmen ve kadın hakları savunucusu Dr. Ranjana Kumari de ”Öğretileri dünyanın dört bir yanında birçok kişiyi etkiledi. Huzur içinde yatsın ve mirası gelecek nesillere ilham vermeye devam etsin.” dedi. 






KUMARİ: MİRASI GELECEK NESİLLERE İLHAM VERMEYE DEVAM ETSİN

Yönetmen, Kadın Hakları Savunucusu ve Eski Birleşmiş Milletler Yetkilisi Dr. Ranjana Kumari ise Hocaefendi’nin vefatı üzerine ”Ünlü İslam alimi Fethullah Gülen 20 Ekim 2024’te vefat etti. Öğretileri dünyanın dört bir yanında birçok kişiyi etkiledi. Huzur içinde yatsın ve mirası gelecek nesillere ilham vermeye devam etsin” ifadelerini paylaştı.



GAZETECİLERDEN İLK YORUMLAR

Gazeteci Tarık Toros “Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi'nin vefat haberi, süreci takip edenler için şaşırtıcı olmadı. Zaten bir süredir ne kadar hasta olduğunu hepimiz biliyorduk. Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi, geniş kitleleri büyük bir eğitim seferberliğine yönlendirmiş ve bunda da başarılı olmuş bir isimdir” yorumunda bulundu.

Diğer yandan Cevheri Güven’in katıldığı programda kullandığı “Türkiye'nin son 50 yıllık tarihi, Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi olmadan yazılamaz” cümleleri ise dikkat çekti.

Gazeteci Ekrem Dumanlı ise katıldığı Youtube yayınında “Az önce hastahaneden geldim, Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi'nin son kez yüzünü görme fırsatı buldum. Emaneti teslim etmenin huzurunu yüzünde gördüm. Doktorlar ilerleyen saatlerde teknik ve resmi bir açıklama yapacaklar. Vefat anına şahit olan arkadaşımızın anlatımı şöyle: Biliyorsunuz bir süredir hastahanedeydi. ve bir odadan diğerine tekerlekli sandalye ile götürülüyordu. Yine böyle bir anda tekerlekli sandalyeyi getiriyorlar. Bırakın yürüyerek gideyim deyip ayağa kalkıyor. O anda vefat ediyor. Adeta bize 'ayakta durmak istiyorum, herkesin de ayakta durmasını istiyorum' der gibi. Haksızlığa uğramış, değeri bilinememiş, sürgünde vefat etmiş bir insandan bahsediyoruz” dedi.
KURUCAN'DAN UYARI
İlahiyatçı ve yazar Ahmet Kurucan provokatif davranışlara karşı bir ayetle uyarı yaparak ve "Bugün ve önümüzdeki günlerde zihnimizden ve dilimizden hiç eksik etmememiz gereken İlahi beyan şu olsa gerek:  “Rahman'ın kulları yeryüzünde alçak gönüllülükle yürürler. Cahiller, onlara laf attıkları zaman, "Selam” der (geçer gider ve işlerine bakarlar.)” ifadelerinin kullandı.

İlahiyatçı Prof. Ayhan Tekineş ise katıldığı yayında "Çağımızdaki dini literatür açısından en büyük eksiklik 'yazılı, kitabi ve tasnifli' bilgiye olan ihtiyaçtır. Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi, eserlerini belli bir tasnif içinde yayınlamış ve bize kitabi bir miras bırakmıştır. Bugün Türkiye'de hınç ve kin ile Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi'nin vefatını kutlayan güruh, Hizmet Hareketi'nin zayıflayacağını ve yok olacağını zannetmekte. Ancak Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi gibi güçlü karizmaya sahip kannat önderlerinin vefatından sonra bu tür hareketler bırakın zayıflamayı, inkişaf etmiştir" dedi.

Norveç'in Trondheim şehrinde ikamet eden gazeteci yazar, Adalet Bakanlığı eski müsteşarı ve İnsan Hakları aktivisti Odd Anders With de Hocaefendi'nin vefatı dolayısıyla mesaj yayınladı.

Wihth "Arkadaşım, köprüler kuran Fethullah Gülen (83) vefat etti. Ailesine, dostlarına ve Gülen'in aşırılıkla, radikalleşmeyle ve yoksullukla mücadele ederek eğitim alanında yaptığı geniş katkılarla Türkiye’ye umut vermeye çalıştığını gören ve tecrübe eden herkese en derin taziyelerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı. 

15 Temmuz tartışmalarına da değinen With "Gülen, yolsuzluk, güç suistimali ve kutuplaşmaya karşı sözlü bir mücadele yürüttü. Bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hoşuna gitmedi ve 2016’daki darbe girişiminden Gülen’i sorumlu tuttu ve iadesini istedi. Bu asla kanıtlanmadı, ancak Erdoğan yine de Gülen hareketindeki herkese 'terörist' diyor ve onları hem yurtiçinde hem de yurtdışında hapse atıyor, işkence ediyor, zulmediyor ve kaçırıyor. Bir Hristiyan olarak bu olanlara kayıtsız kalamıyorum" dedi. 

AfSV: ‘Sayın Fethullah Gülen’in Anısına: İnancın ve Liderliğin Yüce Bir Figürü’

Hizmet Hareketi'ni temsil eden  ve New York merkezli faaliyetlerini yürüten Paylaşılan Değerler İttifakı (Alliance for Shared Values / AfSV), Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi’nin vefatı üzerine sosyal medya platformu X’teki hesabından paylaşım yaptı.

AfSV yayınladığı mesajında ''Şefkat, eğitim ve diyalog öğretileriyle dünya çapında milyonlarca insana dokunan vizyon sahibi bir lider olan Fethullah Gülen'in vefatının yasını tutuyoruz. İnsanlığa hizmet mirası nesillere ilham vermeye devam edecek. Yakınlarına ve sevdiklerine en derin taziyelerimizi iletiyoruz. Lütfen onun ruhu için Allah’tan merhamet ve bağışlama dilerken, onun huzuru ve sükuneti için dua edin.'' ifadelerini kullandı.

AfSV’nin ‘Sayın Fethullah Gülen’in Anısına: İnancın ve Liderliğin Yüce Bir Figürü’ başlığıyla yayınladığı mesajına ulaşmak için tıklayın..


<< Önceki Haber 'Bir barış sesi sustu, insanlık için büyük kayıp!' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER