Bilim merkezi ve planetaryumun yapılacağı yer inşaata hazır hale getirildi

Bilim merkezi ve planetaryumun yapılacağı yer inşaata hazır hale getirildi

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin TÜBİTAK destekli yaklaşık 20 milyon liraya yapacağı 'Samsun Bilim Merkezi ve Planetaryum'un yeri inşaata hazır hale getirildi.

7 bin 500 metre kapalı alana sahip olacak olan Samsun Bilim Merkezi ve Planetaryum'un mimari tasarımlarının hazır olduğunu ifade eden Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, "Şu an için uygulama aşamasına geçtik ve ihaleye çıkmak üzereyiz. Proje alanının ıslah edilmesiyle ilgili alanda dolgu çalışmasını tamamladık. Rekreasyon alanlarında toprak nezdinde çalışmalarımızı tamamladık. Şuan için alanımız inşaata hazır durumda beklemekte." dedi.

Albayrak, merkezle ilgili şunları söyledi: "Bu projeyle her yaştan insanımızı bilim ve teknolojiyle buluşturmayı, deneklerle uygulamalı etkinlikler gerçekleştirmeyi ve deneyerek keşfetmeyi teşvik etmeyi hedefliyoruz. Bilim merkezi projelerinde özellikle dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi mimari yapı. Bu merkezlerde çok katlı veya çok büyük metre karelere sahip alanlar oluşturulması önem arz etmiyor. Çünkü belediyemizce yapmış olduğumuz araştırmalarda Türkiye'de yapılan uygulamalarda büyük mekanların çokta işlevsel olmadığını bize gösterdi. Örneğin Konya'da yapılan merkezde binanın çok büyük olması özellikle işletme giderlerini artırdı. Büyük bina ısınma problemlerini beraberinde getirdi. Bilim merkezleri kar elde etmek için yapılmış merkezler olmadıkları için giderlerin en aza indirilmesi merkezin devamlılığı açısından çok büyük bir önem arz ediyor."

Bilim merkezinin Samsun-Ordu Karayolu Gelemen mevkiinde bulunan belediyeye ait 12 dönümlük alana inşa edileceğini belirten Albayrak, "Aynı yerde 45 dönümlük bir de rekreasyon yeri bulunuyor. Bilim merkezleri oluştururken sadece binanın yapılması yetmez, rekreasyon alanıyla da bir bütünlük içerisinde olması gerekir. Bu nedenle bizim bina içi ve dışı bütünlük oluşturacak. Projemiz içerisinde sergi alanlarıyla beraber merkezimiz tamamlanacak. Merkezimizde eğitimin yanında her yaştan insanımızın eğlenmesi içinde alanlar oluşturulacak. TÜBİTAK ile yaptığımız ön protokol gereğince burada eğitim ve sergilemelerle ilgili danışmanlık eğitimi verecek. Belediyemiz ise proje ekibine binayı oluşturup, personel istihdamını sağlayacak. Yabancı dili olan ilk etapta 3 yabancı dil bilen elaman burada çalışmaya başlayacak. Önce projeyi hazırlayıp TÜBİTAK'a sunmak yerine önce fikir alışverişinde bulunup sonra projeyi hayata geçirmeyi seçtik. Çünkü bu tür merkezler sıklıkla yapılan yerler olmadığı için eksik bir şey yapmamak veya daha önceki yapılan merkezlerdeki hataları tekrarlamamak için bu yolu tercih ettik. Bilim merkezleri için önemli olan işlevsellik. Bu tür yerlerde ne kadar büyük alanlar yaparsanız o kadar giderler fazlalaşır. Çünkü buralar kar amacı güden yerler değil. İşletme giderlerinin sağlanması açısından ancak giderlerin yüzde 25'ini bilim merkezleri kendileri karşılayabiliyor. Diğer yüzde 75'lik gideri ise belediyeler takviye etmektedir. Yapmış olduğumuz araştırmalarda da belediyelerin çoğu sponsorluk çalışması yaparak bu açığı gidermeye çalışmakta." CİHAN
<< Önceki Haber Bilim merkezi ve planetaryumun yapılacağı yer inşaata... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER