Bursa'da Haziran ayının ikinci yarısından itibaren hububat hasadının başlamasıyla birlikte biçerdöver hasat kontrolleri de aralıksız devam ediyor. Kabul edilebilir dane kaybı sınırı olan yüzde 2'lik oranının aşılmaması halinde ise ilgili biçerdöver sahibine idare yaptırım uygulanacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca her yıl yayınlanan 'Biçerdöver kontrol talimatı' gereği hazırlanan valilik tebliği hasat yapılan tüm köylere gönderilerek askıya çıkarıldı. Bursa'da da buğday hasadı ile başlayan kontroller devam ediyor. Hasat sırasında meydana gelebilecek olumsuzluklar, kontrolörler tarafından değerlendirilerek gerektiğinde kabahatler kanununun 32. maddesi gereğince biçerdöver sahiplerine idari yaptırım kararı uygulanabilecek.
Bursa'da kabul edilebilir dane kaybı sınırı olan yüzde 2'lik oranının aşılmaması için konu ile ilgili eğitim almış 14 ekip ve 46 kişiden oluşan biçerdöver kontrolörü ile kontrol yapılıyor. Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, Bursa'da buğday ve arpa da hasat zamanının merkez köylerle Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde 18 Haziranda, İnegöl ve Yenişehir ilçelerinde 28 Haziran, Keles, Orhaneli ilçelerinde 10 Temmuz tarihlerinde başladığını aktardı.
Kentte hasat zamanını iki aylık bir dönemde devam ettiğini belirten Çelik, "Ayçiçeği ve çeltik hasadı 15 Eylülde başlayıp Ekim ayının sonuna kadar devam ediyor. Dane mısırda ise hasat Ekim ayından başlayıp, Mart ayına kadar devam eden daha geniş bir zaman diliminde gerçekleştiriliyor." şeklinde anlattı.
Türkiye'de tahıl hasadının büyük çoğunluğunun biçerdöverle yapıldığını anlatan Müdürü Ömer Çelik, "Ülkemizde tahıl ve ayçiçeğinin toplamı olan 118 milyon 979 bin 173 alanın yaklaşık yüzde 90'lık kısmının hasadı biçerdöverlerle gerçekleştiriliyor. Ülkemizde ekili tahıl alanının yüzde 97'lik kısmı, dane mısırın yüzde 1,97 ve ayçiçeği alanının yüzde 2,38'lik kısmı ise Bursa'da bulunuyor. Üretilen tahılın ise yüzde 1,11'i, dane mısırın 2,27'si, ayçiçeğinin yüzde 2,12 si yine ilimizde üretiliyor. 2014 yılında ilimizde 1 milyon 255 bin 754'da. tahıl ve 124 bin 35'da. ayçiçeği olmak üzere toplam 1 milyon 381 bin 789'da. alanın yaklaşık yüzde 90'lık kısmı olan 1 milyon 243 bin 691'da. alan Biçerdöverle hasat edildi." dedi.
Amaçlarının büyük emeklerle üretilen ürünün en az kayıpla hasat edilmesi olduğunu bildiren İl Müdürü Çelik, kabul edilebilir yüzde 2 sınırının üzerinde yaşanacak her bir puan artışın ülke genelinde yüzbinlerce tona tekabül edeceğini belirterek, başta operatörler olmak üzere üreticilerin de bunun bilincinde olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
CİHAN